Vücudunuzdaki sinyallere dikkat: ‘Gizli salgın’ lenfödem alarm veriyor

Sağlık Bakanlığı, Kalp Damar Sağlığı Haftası Etkinlikleri Düzenliyor

Sağlık Bakanlığı, toplar damar ve lenfatik damar sağlığının önemine vurgu yapmak amacıyla, ‘7-13 Nisan Kalp Damar Sağlığı Haftası’nda çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Özlem Öndeş, venöz ve lenfatik damar hastalıklarının önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalıklar olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle farkındalık çok önemlidir. Örneğin, venöz tromboembolizm, toplar damardaki pıhtılaşmanın önlenebilir ölüm nedenlerinden biridir. Lenfödem ise gizli bir salgın olarak kabul edilir.

Venöz damarlar, yâni toplar damarlar, oksijensiz kanı kalbe taşımaktadır. Bir şey toplar damarı zayıflattığında veya hasar verdiğinde, damar düzgün çalışmaz. Venöz hastalık durumunda, damarlardaki kapakçıkların zarar görmesinden dolayı kapakçıklar tamamen kapanamaz. Bu da kanın geriye sızmasına veya her yönde akmasına neden olur” şeklinde konuştu.

‘DÜNYADA VARİS GÖRÜLME ORANI YÜZDE 33’

Kan pıhtıları, varisler ve venöz ülserler gibi venöz hastalıkların 7 farklı türü olduğunu belirten Dr. Öndeş, “Kan pıhtıları bacaklar, kollar, iç organlar, beyin, böbrekler ve akciğerler gibi vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilir. ‘Kronik venöz yetmezlik’ ise, bacaklarda kanın birikmesi sonucu ortaya çıkar ve kronik şişmelere neden olabilir. Varisler ise damar yapısının bozulması ve genişlemesi sonucunda meydana gelir.

Venöz ülserler ise iyileşmeyen ve tekrarlayan yaralardır. Bu yaralar, açık yara haline gelebilir ve genellikle diz altında, bacak iç kısmında ve ayak bileği yakınında oluşur. Pelvik ağrılara yol açabilen ‘venöz reflü’ hastalığı da oldukça yaygındır. Kilolu olmak, sağlıksız yaşam tarzı, doğum kontrol hapı kullanımı gibi faktörler venöz hastalıklara yakalanma riskini artırabilir.

Dünya genelinde yetişkinlerin %33’ünde varis görüldüğünü belirten Dr. Öndeş, “Venöz hastalık risk faktörleri arasında; ailede venöz hastalık öyküsü, gebelik, yüksek vücut kitle indeksi, kadın olmak, uzun süre oturmak veya ayakta durmak, tütün ürünleri kullanımı yer almaktadır. Bacaklarda ve kollarda görülen çeşitli belirtiler, venöz hastalık belirtileri olabilir” dedi.

‘BOL GİYSİLER GİYEBİLİRİZ’

Dr. Öndeş, lenfödem hastalığıyla ilgili olarak, “Meme kanseri veya pelvik cerrahi gibi ameliyatlar sonrasında koltuk altı lenf düğümlerinin çıkarılması gerekebilir; aksi takdirde lenf damarları zarar görebilir ve lenfödem gelişebilir. Bu nedenle lenfödem, gizli ve sessiz bir hastalık olarak nitelendirilmektedir.

Venöz hastalıklardan ve lenfödemden korunmak için; vücudumuzu düzenli olarak gözlemlemeli, yaşam tarzımızda değişiklikler yapmalı, yağsız besinler tüketmeli, egzersiz yapmalı, tütün ürünlerinden uzak durmalı, yeteri kadar su içmeli, bacaklarımızı yüksekte tutmalı, bol giysiler giymeli, cilt bakımı yapmalı, uygun ayakkabılar tercih etmeliyiz” açıklamalarında bulundu.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir