Türkiye’den 376 bin kat daha küçük! Zenginlik içinde yüzüyorlar

Monaco: Dünyanın En Zengin Ülkesi

Vatikan’dan sonra dünyanın en küçük ülkesi olan prenslik, lüks yaşam tarzı, vergi avantajları ve turizm gelirleri sayesinde dünyanın en zengin ülkesi olarak kabul görüyor. Düşük nüfusu ve olağanüstü derecede milyoner yoğunluğu onu bu konuma iten en büyük güç olarak görülüyor.

ATATÜRK HAVALİMANINDA 5,5 KAT KÜÇÜK

Monaco, İstanbul’daki Atatürk Havalimanı’ndan bile yaklaşık 5,5 kat daha küçük olmasıyla dikkat çekiyor. Ancak bu küçük coğrafya, dünyanın en pahalı yaşam alanlarından birine ev sahipliği yapıyor.

Ülkede gayrimenkul fiyatları metrekare başına 100 bin euroyu aşarken, ev kiralamak isteyenlerin yerel bir bankada en az 500 bin euro bulundurduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Bu durum, Monaco’yu lüks yaşamın merkezi haline getiriyor.

EURO PARA BİRİMİ KULLANIYOR

Anayasal monarşi ile yönetilen ülkenin başında Prens II. Albert bulunuyor. Savunması Fransa tarafından sağlanan Monaco, Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen euro para birimini kullanıyor.

Monaco’nun zenginliğinin temelinde vergi avantajları büyük rol oynuyor. Ülkede gelir vergisi uygulanmazken (Fransız vatandaşları hariç), şirketler için de düşük vergi oranları sunuluyor. Bu durum, Monaco’yı küresel yatırımcılar ve uluslararası şirketler için cazip bir finans merkezi haline getiriyor.

TURİZM GELİRİ DE YÜKSEK

Aynı zamanda turizm geliri açısından da oldukça güçlü bir konumda olan ülke, her yıl dünyanın en prestijli otomobil yarışlarından biri olan Monaco Grand Prix’e ev sahipliği yapıyor. Monte Carlo Casino gibi lüks kumarhaneler de, ülkenin turistik cazibesini artıran unsurlar arasında yer alıyor.

Monaco yalnızca lüks ve finansla değil, bilimle de öne çıkıyor. Denizcilik araştırmaları alanında aktif olan ülke, Oşinografi Müzesi’ne ve dünyanın ilk koruma altına alınmış deniz habitatlarından birine ev sahipliği yapıyor.

Related Posts

Karadelikler: Son değil, başlangıç mı?

Yeni bir araştırma evren anlayışımızı kökten değiştirebilir. Araştırmada karadeliklerin potansiyel olarak zamanı evrene geri püskürtebileceği öne sürülüyor.

YouTube’dan yapay zekâ içeriklerine sert darbe

YouTube, içerik üreticilerinin “yapay” ve “tekrarlayan” içeriklerle para kazanmasını engellemek amacıyla YouTube İş Ortağı Programı (YPP) politikalarını güncellemeye hazırlanıyor. 15 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni kurallar, özellikle yapay zekâ destekli kitlesel içerik üretimini hedef alıyor.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

İnsan zihnini taklit eden Centaur bilim dünyasında tartışma yarattı

Araştırmacılar, 60 bin kişinin katıldığı 160 psikoloji çalışmasından elde edilen 10 milyonun üzerinde veriyle eğittikleri Centaur isimli yapay zekâ sisteminin, insan davranışlarını farklı senaryolarda başarıyla öngördüğünü duyurdu. Hafıza …

Windows 12 bekleyenlere kötü haber: Windows 11 25H2 geliyor

Microsoft yaptığı açıklama ile Windows 11 25H2 sürümünün bu yıl sonuna doğru yayınlanacağını açıkladı. Hali hazırda kullanılan işletim sisteminin bu yeni sürümü Windows 12’nin gecikeceği anlamına geliyor.

İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA, Mars yolculuğunu simüle eden sıra dışı bir deney için gönüllüler arıyor. NASA bu iş için tek bir şart istiyor. O şartı sağlayamayanlar eleniyor. İşte NASA’nın o şartı…