Türkiye-Libya ticaretinde yeni dönem: Vergiler kaldırılabilir

Libya ve Türkiye Arasında Ticaret Hacmi Hedefi: 10 Milyar Dolar

Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Muhammed Huveyc, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile görüşmelerinin sonucunda, iki ülke arasında ticaret hacmini zirveye taşıma hedefini belirlediklerini ifade etti.

Huveyc, Bolat’ın Libya ziyaretine dair detayları paylaştığı açıklamada, Türkiye ve Libya arasında uzun vadeli işbirliği için yeni bir model oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. “Görüşmenin sonucunda, gelişen uluslararası ekonomik koşullara uyumlu şekilde önceki anlaşmaları gözden geçirme kararı aldık.” şeklinde konuştu.

Huveyc, Bolat ve Libya Merkez Bankası Başkanı Naci İsa ile gerçekleştirdikleri üçlü toplantıda, “eski projelerin hayata geçirilmesi, Türk firmalarının faaliyetlerine geri dönmesi ve finansman konularının ele alınması” konularında uzlaşı sağladıklarını aktararak, “Ayrıca, şirketler arasındaki sorunların çözümü ve işbirliğinin artırılması amacıyla ortak ekonomik komite oluşturduk.” açıklamasında bulundu.

Ticaret Hacminin Artırılması Hedefi

Huveyc, görüşmelerde iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması konusunu ele aldıklarını belirterek, “Mevcut ticaret hacmimizi yaklaşık 3,7 milyar dolara ulaştırdık, Başbakan ile yaptığımız görüşmenin ardından (Türkiye ile) ticaret hacmimizi 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda ticaret, sanayi, ve karşılıklı yatırımlar alanlarında geniş bir işbirliği yapacağız.” dedi.

İki ülke iş dünyasının çeşitli konuları değerlendirdiğini dile getiren Huveyc, “Oturum izinleri, ticaret işlemleri, ve para transferi işlemlerinin kolaylaştırılmasını istiyoruz.” ifadeleriyle devam etti.

2020’de Oluşturulan Komite

Huveyc, 2020 yılında iki ülke arasında Türk müteahhitlerin sorunlarının çözümüne yönelik imzalanan mutabakat zaptının uygulama alanını genişletmek üzere bir komite oluşturulduğunu açıkladı. “Libya Başbakanı’nın talimatları doğrultusunda, işbirliği için özel bir komite oluşturuldu ve çeşitli konular üzerinde çalışmalar başlatıldı.” şeklinde konuştu.

Vergi ve Serbest Ticaret Bölgeleri

Huveyc, serbest ticaret bölgesi ve vergiler konusuna da değinerek, “İki ülke arasında vergileri kaldırmak asıl hedefimiz. Ayrıca, Türk ürünlerinin Afrika ülkelerine ulaştırılması için serbest ticari bölgelerin oluşturulması konusunda da anlaştık.” bilgisini paylaştı.

Muhammed Huveyc, Türkiye’nin Libya’daki stratejik konumuna vurgu yaparak, Türk sanayisinin ve ticari ürünlerinin Afrika pazarına taşınması için atılan adımların önemine dikkat çekti. Bolat’ın Libya ziyareti kapsamında Başbakan Dibeybe ile gerçekleştirdiği görüşme de bu sürecin önemli bir parçasıydı.

Related Posts

Hatay’da TOKİ şantiyesinde eylem: ‘İki aydır maaş alamıyoruz’

Hatay’ın Antakya ilçesinde TOKİ projelerinde çalışan 50 işçi, iki aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle inşaat şantiyesinde eylem yaptı. İşçiler, sorunları çözülene dek şantiyeden gitmeyeceklerini kaydetti.

Küreselde artan altın talebi Türkiye’de sert düştü!

Dünya Altın Konseyi, 2025 yılının birinci çeyreği için küresel altın talebine dair raporunu yayımladı. Raporda, talebin artış gösterdiği ancak altın takı talebinin rekor fiyatlar nedeniyle ciddi oranda azaldığı belirtildi. Türkiye’de ise altın talebi, özellikle yatırım ve mücevher talebindeki düşüşle birlikte önemli bir gerileme kaydetti.

Tarife tedirginliği gölgesinde Avrupa borsaları İspanya hariç pozitif

Küresel piyasalardaki tarife tedirginliğinin gölgesinde Avrupa borsaları İspanya hariç pozitif seyrediyor.

Bakan Bayraktar’dan elektrik kesintisi uyarısı: Avrupa’nın sistemine bağlıyız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “Şu anda bu sıkıntıdan Türkiye etkilenmedi. Ama bizi etkileyebilecek boyutta bir sıkıntı. Çünkü biz de Avrupa’nın sistemine bağlıyız” dedi.

Trump’ın ilk 100 gününe tarifeler damga vurdu

ABD Başkanı Donald Trump, görevinin ilk 100 gününde izlediği tarife politikasıyla küresel ticarette gerilimin tırmanmasına ve belirsizliklerin artmasına neden oldu.

Lojistik devinin CEO’sundan tarife uyarısı: İflas ve işsizlik dalgası yaratabilir

Flexport CEO’su Petersen, ABD’nin Çin’e uyguladığı yüzde 145’lik gümrük vergisi sebebiyle küçük işletmelerin yüzde 80’inin “ölebileceğini” söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir