Türk tekstilcilerden sonra ayakkabıcılar da küçük Çin’de. Türkiye’den kaçan kaçana. İthalat patladı

Türkiye’de yükselen maliyetler nedeniyle tekstilden sonra ayakkabı sektörü de üretimini Mısır’a kaydırdı. Çin’den getirilen ürünler küçük işlemlerle menşei değiştirerek Türkiye’ye sokuluyor. Mısır’dan yapılan ithalat rekor seviyeye ulaştı.

Türkiye’de artan işçilik ve enerji maliyetleri, üreticileri yurtdışında alternatif arayışına yöneltti. Hazır giyim sektörünün ardından ayakkabı sanayicileri de üretimlerini Mısır’a kaydırmaya başladı. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, yükselen maliyetler nedeniyle birçok firmanın Mısır’da üretim yaparak Türkiye’ye ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.

Özellikle Çin’den alınan malzemelerin Mısır’da montajlanarak Türkiye’ye vergisiz sokulması sektörde büyük tartışma yarattı. İçten, bu yöntemle Mısır’ın Türkiye’ye ayakkabı ihracatının ocak ayında 12 kat arttığını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 Ocak ayında Mısır’dan ayakkabı ithalatı yüzde 1223 artışla 794 bin dolara ulaşırken, Türkiye’nin Mısır’a ihracatı 361 bin dolarda kaldı.

MISIR TERCİH EDİLİYOR

Mısır’ın cazip hale gelmesinin en büyük nedenlerinden biri düşük işçilik maliyetleri. Türkiye’de işçilik ücretleri bin dolar seviyesindeyken, Mısır’da bu rakam 150 dolar civarında. Ayrıca Mısır’ın Avrupa Birliği, ABD ve Türkiye ile yaptığı Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), yatırımcılara vergi avantajı sağlıyor.

Ancak Mısır’da da Çin’in devreye girdiğine dikkat çeken İçten, Çin’den getirilen saya ve tabanların Mısır’da montajlanarak menşei değiştirilmiş gibi gösterildiğini söyledi. Oysa menşe değişimi için sadece montaj değil, üretim sürecinin gerçekleşmesi gerekiyor.

Bu durumun haksız rekabet yarattığını belirten İçten, “Mısır’dan gelen ürünlere uygulanan ek gümrük vergisi yüzde 40’a çıkmasına rağmen, STA kapsamında bu ürünler yüzde 60-70 oranında vergiden muaf oluyor” dedi.

DÜZENLEME ŞART

Türk ayakkabı sanayicileri, Mısır üzerinden yapılan ithalatın önlenmesi için denetimlerin artırılmasını talep ediyor. Menşe değişimiyle ilgili sıkı kontroller yapılmazsa, sektörde ciddi kayıplar yaşanabileceği belirtiliyor. Yetkililer, bu uygulamaların önüne geçmek için Mısır’daki üretim tesislerinde yerinde inceleme yapılması gerektiğini vurguluyor.

Mısır, tekstil sektöründe olduğu gibi ayakkabı üretiminde de Türkiye için güçlü bir rakip haline geliyor. Önlem alınmadığı takdirde, önümüzdeki dönemde Mısır’dan ithalatın milyonlarca dolara ulaşması kaçınılmaz görünüyor.

Related Posts

Bayraktar TB3’ten salvo atışı! Peş peşe havalandılar

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından icra edilen DENİZKURDU-2025 Tatbikatı kapsamında 2 adet Bayraktar TB3 SİHA hazırlık uçuşlarına başarıyla devam ediyor.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

İslam Memiş altından vazgeçti: Elime geçenle onu alıyorum

Geçtiğimiz yıldan bu yana yükseliş eğilimini sürdüren ve rekor üstüne rekor kırarak fiyatını katlayan altın son haftalarda yaşadığı dalgalanma ile soru işaretleri oluşturdu. Uzmanların bir kısmı altının fiyat düzeltmesi yaptığını ifade ederken bir …

6 yıl bakanlık yaptı, ‘Koca’ sektörün kralı oldu!

AKP ile zenginleşenler uzun süre ülke gündeminde yer almış ve özellikle muhalefetin tepkisini çekmişlerdi. İktidarın çevresini zenginleştirdiği, Eski Bakan Fahrettin Koca’nın sahibi olduğu Medipol Grubu’ın yaptığı hastanelerle bir kez daha ortaya …