Tüm hesapları altüst eden keşif! Bilim adamları uzayda oksijen buldu…

Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: İlk Galaksiler Beklenenden Çok Daha Hızlı Gelişti!

Bilim insanlarının yaptığı yeni bir keşif, evrenin başlangıcında galaksilerin beklenenden çok daha hızlı bir şekilde geliştiğini ortaya koydu.

JAMES WEBB TELESKOPU, 13,4 MİLYAR YIL ÖNCESİNDEKİ IŞIĞI YAKALADI

CNN International’ın aktardığı habere göre, JADES-GS-z14-0 adındaki bu devasa ve parlak galaksi, Ocak 2024’te James Webb Uzay Teleskobu tarafından keşfedildi.

Webb’in kızılötesi gözlemleri sayesinde, bilim insanları Büyük Patlama’dan sadece 300 milyon yıl sonra oluşan bu galaksiyi gözlemleyebildi.

Şili’deki Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA) teleskobu ile yapılan ek gözlemler, galaksinin içinde oksijen ve ağır metaller bulunduğunu ortaya çıkardı.

Erken dönemde bu elementleri tespit etmek, gökbilimcileri şaşırttı.

GÖKBİLİMCİLER: ‘BEKLENENDEN ÇOK DAHA HIZLI GERÇEKLEŞİYOR’

Keşfin detayları The Astrophysical Journal dergisinde yayımlandı. Çalışmanın lider yazarı ve Leiden Üniversitesi’nden gökbilimci Sander Schouws, bulguları şu şekilde yorumladı:

“Bu, beklenmedik bir yerde yetişkin bir birey bulmak gibidir. Sonuçlar, galaksinin hızlı bir şekilde oluştuğunu ve büyüdüğünü gösteriyor. Bu, galaksilerin evrenin ilk günlerinde beklenenden çok daha hızlı bir şekilde geliştiğine dair artan kanıtlara katkı sağlıyor.”

EN PARLAK ÜÇÜNCÜ GALAKSİ!

JADES-GS-z14-0, sadece uzak olmasıyla değil aynı zamanda parlaklığıyla da dikkat çekiyor. James Webb Teleskobu tarafından incelenen 700 uzak galaksi arasında, en uzak olmasına rağmen en parlak üçüncü galaksi olarak belirlendi.

Ancak, bilim insanları ilk dönemdeki galaksilerin daha küçük ve soluk olmasını bekliyordu. Schouws, durumu şu şekilde açıkladı:

“Erken evrenin galaksileri, Hubble ve JWST’nin ortaya koyduğu bilinen galaksilerden çok farklı. Daha kompakt, gaz açısından zengin ve dağınık bir görünüme sahipler. Koşullar çok daha aşırı çünkü büyük miktarda yıldız hızla küçük bir alanda oluşuyor.”

Bu keşif, evrenin ilk dönemlerindeki galaksi oluşum süreçleri hakkında yeni sorular gündeme getirirken, galaksilerin neden bu kadar hızlı evrimleştiğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini gösteriyor.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

Chen, Kanton Fuarı’nda Yatırım Yapıyor: Akıllı Çeviri Cihazı ile Ticaretini Geliştiriyor

GUANGZHOU, 22 Nisan (Xinhua) — Çin’in güneyindeki Guangdong eyaletinin merkezi Guangzhou’da devam eden, Kanton Fuarı olarak da bilinen 137. Çin İthalat ve İhracat Fuarı’nda Türk iş insanı Cemil Cihan, arkadaşına hediye olarak çift ekranlı iFlytek …

24 Nisan’da A101’de Elektrikli Araç Satışı Başlıyor

Türkiye’nin 81 ilinde ve tüm ilçelerinde 13.600’ü aşkın marketiyle her hafta hesaplı teknolojik ürünleri tüketicilerle buluşturan A101, 24 Nisan günü birçok avantajlı teknolojik ürünü müşterilerine sunacak.

Uzayda Gıda Üretimi Üzerine Yeni Araştırma

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından finanse edilen yeni bir araştırma kapsamında, bilim insanları uzayda hücrelerden gıda üretiminin mümkün olup olmadığını test ediyor. BBC’nin haberine göre, ESA’nın desteğiyle yürütülen söz konusu projede …

Manavgat’ta Otomobil Devrildi, Vatandaşlar Kazayı Sinema Gibi İzledi

Manavgat’ta sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu palmiye ağacına çarparak yan yatan otomobilde bulunan 2 kişi, vatandaşlar tarafından çıkarıldı. Araçtakilerin çıkarılma anlarını gürültüyü duyarak dışarı çıkan otelde konaklayan …

Öğrenciler için En İyi Çevrimiçi İş Nedir?

Esnek çalışma saatleriyle konforlu bir çalışma hayatı sunan çevirmenlik, freelance editörlük ve içerik yazarlığı; öğrenciler için en iyi çevrimiçi işlerdendir. Okuyup bir yandan da kendini geliştirmek ve gelir elde etmek isteyen öğrenciler, serbest …

Dijital Dünya Yaşlıların Bilişsel Sağlığını Destekliyor

YENİ bir araştırma, yaşlı bireylerin dijital dünyayla iç içe olmasının bunama riskini azaltabileceğini ortaya koydu. ABD’nin Texas eyaletinden araştırmacılar, 50 yaş üstü 411 binden fazla kişinin yer aldığı 57 farklı çalışma incelendi. Çalışma …