Tükürük bezi taşı tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir







Tükürük Bezi Taşı Hastalığı Hakkında Bilgilendirme

Tükürük Bezi Taşı Hastalığı ve Tedavisi

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, tükürük bezlerinde kalsiyum, tuz ve diğer maddelerin birikmesi sonucu oluşan tükürük bezi taşları, genellikle alt çene ve alt dudak bölgesinde yer alır ve zamanla büyüyebilir.

Açıklamada yer alan Taştan, tükürük bezlerinde meydana gelen taşların, şişlik, ağrı, ağız kuruluğu gibi belirtilere yol açabileceğini ifade ederek, bu taşların zamanla büyüyüp tıkanıklığa neden olabileceğini vurguladı.

Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının tedavi yöntemlerinin taşın büyüklüğüne ve yerine bağlı olarak değiştiğini belirterek, “Küçük taşlar genellikle masaj ve bol sıvı alımıyla vücuttan atılabilir. Ancak büyük taşlar cerrahi müdahale gerektirebilir. Cerrahi müdahalede, taşın bulunduğu bölgeye küçük bir kesik yapılarak taş çıkartılabilir. Ayrıca bazı durumlarda lazer tedavisiyle taşlar kırılabilir. Bu tedavi seçenekleri, hastanın sağlık durumuna göre belirlenir.” açıklamasında bulundu.

“Hastaların tedaviye erken başvurması önemli”

Tedavi edilmediği halde tükürük bezi taşı hastalığının ciddi enfeksiyonlara sebebiyet verebileceğini vurgulayan Taştan, “Tıkanıklık nedeniyle bakteriler çoğalabilir ve bu durum derin boyun enfeksiyonlarına hatta kan zehirlenmesine yol açabilir. Taşlar tükürük bezlerinin tıkanmasına neden olduğunda, bakteriyel enfeksiyonlar meydana gelebilir. Bu enfeksiyonlar, boyun bölgesinde ciddi ve hayati tehlike oluşturabilecek sorunlara yol açabilir. Bu sebeple hastaların tedaviye erken başvurması gerekmektedir.” uyarısında bulundu.

Taştan, tükürük bezi taşı hastalığının belirtileri arasında ağızda şişlik, yeme sırasında artan ağrı, ağız kuruluğu ve ağızda acı bir tat olduğunu paylaştı.

Bu belirtileri gösteren bireylerin vakit kaybetmeden bir doktora başvurmaları gerektiğini vurgulayan Taştan, erken teşhis ve tedaviyle hastalığın potansiyel komplikasyonlarının önlenebileceğini belirtti.

Taştan, “Tükürük bezi taşı hastalığı erken teşhis ve tedavi ile başarılı bir şekilde yönetilebilir, fakat tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ağız sağlığını korumak, tükürük bezi taşlarının oluşumunu engellemek açısından kritiktir. Herhangi bir şüphe durumunda uzman bir hekime başvurulması önemlidir.” tavsiyesinde bulundu. (AA)


Ayşe Kulin: Güzellik başarıyla eş değer olsaydı, en iyi romanları Ajda Pekkan yazardı


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – Erdoğan ile Bahçeli bugün görüşecek

Kızıl Goncalar’ın olay yaratan fragmanına tepki yağdı: Başörtüsünü çıkarıp ateşe attı

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Yasin Aktay o fotoğrafa niye girdi?

TIKLAYIN – ABD Dışişleri Bakanı Blinken: SDG’nin yabancı üyelerinin ülkesine dönmesi ve grubun Suriye ulusal güçlerine dâhil edilmesi için Türkiye ile çalışıyoruz

TIKLAYIN – Spor yazarları, Galatasaray-Başakşehir karşılaşmasını yorumladı: “Süper Lig’deki bambaşka bir maç olacak”

TIKLAYIN – Baba-oğul Gökçek’lerin “kefen yolsuzluğu” iddiasına suç duyurusu: “Mansur Yavaş ve Köksal Bozan’a iftira atıldı, AKP’ye oy devşirildi!”


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir