Trump’ın tarifeleri Alman otomotivini vurdu: Güven dibi gördü

ABD Gümrük Politikaları Alman Otomotiv Sektörünü Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın belirsiz gümrük politikaları, Alman otomotiv üreticileri ve tedarikçilerini olumsuz etkiliyor. Merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından yapılan bir ankete göre, Alman otomotiv sektörünün iş ortamı endeksi nisanda eksi 30,7 puana gerileyerek negatif yönde ilerledi.

Alman otomotiv sektörünün mevcut durum endeksi eksi 36,4’e düşerken, gelecek aylara ilişkin iş beklentisi de negatif yönde değişti. Ankete göre, ABD gümrük tarifeleri nedeniyle şirketlerin ihracat beklentileri zayıflarken, işten çıkarmalar da devam ediyor.

Alman şirketler, AB dışındaki rekabetçi konumlarını daha da kötüleştiğini belirtirken, özellikle nisanda işten çıkarmaların yavaş hızda da olsa devam ettiği görülüyor. Ifo’ya göre, Alman otomotiv sektörü nisanda Avrupa Birliği dışından gelen rekabet karşısında baskı altında kalmaya devam ediyor.

Almanya’da otomotiv sektörü, toplam katma değerin yüzde 5’ini oluştururken, istihdamın yüzde 3’ünü sağlıyor. Ancak elektrikli araçlara geçişin maliyetleriyle mücadele ederken, Çin ve Avrupa’dan gelen zayıf talep karşısında rekabet gücünü korumak için çaba sarfediyor.

Alman Ekonomisi Büyüme Sorunuyla Karşı Karşıya

Almanya’da tarife savaşları ve Trump’ın politikaları nedeniyle küresel ticarette endişeler artarken, Alman ekonomisi son yıllarda büyüme sorunu yaşıyor. Üretimdeki kalıcı zayıflık ve imalat sektörüne bağımlılık nedeniyle kırılganlığını koruyan Alman ekonomisi, Trump’ın gümrük vergisi politikalarından etkileniyor.

Almanya ekonomisi, son yıllarda art arda ikinci yıl küçülme yaşadı. Trump’ın politikalarının ardından küresel ticari gerginliklerin etkisiyle büyüme beklentileri düşürülen Alman ekonomisi, 2023 ve 2024 yıllarında da daralmıştı.

Alman ekonomisi, bu yıl Trump’ın politikalarının etkisiyle büyüyemezse, üst üste üçüncü yıl büyümeme durumuyla karşı karşıya kalacak. Ancak hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımların desteğiyle ekonomi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme kaydederek resesyondan kaçınmıştı.

Related Posts

Bankalar 1 milyon lirası olana 2 emekli maaşı veriyor

Kimi ay sonunu getirmek için kredi kartına yükleniyor, kimi bankaya yatırdığı parayla ayda iki emekli maaşı kazanıyor. Aynı ülkede, aynı ekonomi kurallarıyla ama farklı koşullarda yaşayan iki Türkiye…

Gıda güvenliği denetimlerinde 7 ayda yaklaşık 1,3 milyar lira ceza kesildi

Gıda güvenliği denetimlerinde 7 ayda yaklaşık 1,3 milyar lira ceza kesildi

42 yılık ünlü hastane devi iflasın eşiğinde

1983 yılından bu yana İstanbul’da sağlık sektöründe hizmet veren Özel Çevre Hastanesi, ekonomik sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. Plastik cerrahi, tüp bebek uygulamaları, saç ekimi ve genel sağlık hizmetleri gibi birçok alanda …

Türkiye Çelik Kubbe’yi devreye aldı, KAAN için geri sayım başladı: Tüm kurallar yeniden yazılıyor

Türkiye, savunma sanayinde attığı güçlü adımlarla yüzde 83 yerlilik oranına ulaşarak yeni bir dönemin kapılarını araladı. Küresel dengeler hızla değişirken, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, milli savunma açısından kritik öneme sahip …

Türkiye’de de faaliyet gösteren müzik devi halka arz oluyor

Dünyaca ünlü ve Türkiye’de de faaliyet gösteren müzik şirketi Universal Music halka arz oluyor.

Terzi Turhan Eser vefat etti

50 yıllık terzi Turhan Eser’in dükkanı, vefatından sonra boşaldı. İsim camda kaldı.