Tarife tedirginliği gölgesinde Avrupa borsaları İspanya hariç pozitif

Küresel piyasalarda ticaret savaşları endişeleri devam ederken, Avrupa borsaları genel olarak yükselişte görünüyor, özellikle Almanya’da güçlü bir performans sergileniyor.

ALMANYA’DA POZİTİF HAVA

Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,4 artarak 527,08 puan seviyesine yükseldi, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,4 artışla 22.539,30 puana çıkarken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 artarak 8.477,14 puana ulaştı.

İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,4 prim yaparken, İspanya’da IBEX 35 endeksi yüzde 0,8 düşüşle 13.265,32 puanda, Fransa’da ise CAC 40 endeksi yüzde 0,5 yükselerek 7.590,32 puana çıktı.

KARIŞIK GÖRÜNÜM DEVAM EDİYOR

ABD Başkanı Trump’ın ticari politikalarının ekonomi üzerindeki etkileri nedeniyle küresel piyasalarda karışık bir hava hakim. Avrupa borsalarında genel olarak yükseliş yaşanırken, Euro Bölgesi ve Almanya’da bugün açıklanacak büyüme verileri önemle takip ediliyor.

Bölgede yaşanan jeopolitik gelişmeler de yatırımcıların dikkatini çekiyor. BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna’daki duruma ilişkin bir oturum düzenledi. ABD’nin BM’deki temsilcisi John Kelly, Rusya ve Ukrayna arasında kalıcı bir barış sağlayabileceklerine inandıklarını belirtti.

BMGK oturumunun başkanlığını yapan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Rus saldırılarının BM Şartı’na aykırı olduğunu belirterek saldırıların durdurulmasını istedi.

Ekonomik verilere bakıldığında, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun, nisan ayı iş ve tüketici anket sonuçlarını açıkladığı görülüyor. Buna göre, nisanda ekonomik güven endeksi AB genelinde aylık bazda 1,4 puan düşüşle 94,4 seviyesine geriledi. Euro Bölgesi’nde ise endeks, aynı dönemde 1,4 puan azalarak 93,6 puana indi. Beklentilerin altında gelen bu veriler dikkat çekti.

Bugün açıklanan verilere göre, Almanya’da nisan ayı perakende satışları aylık bazda yüzde 0,2 azaldı ancak yıllık bazda yüzde 0,5 artış kaydedildi. Analistler, ABD’den gelecek büyüme verisi ve ADP istihdam raporunun yanı sıra diğer yoğun ekonomik verileri de yakından takip etmeyi planlıyor.

Related Posts

Küreselde artan altın talebi Türkiye’de sert düştü!

Dünya Altın Konseyi, 2025 yılının birinci çeyreği için küresel altın talebine dair raporunu yayımladı. Raporda, talebin artış gösterdiği ancak altın takı talebinin rekor fiyatlar nedeniyle ciddi oranda azaldığı belirtildi. Türkiye’de ise altın talebi, özellikle yatırım ve mücevher talebindeki düşüşle birlikte önemli bir gerileme kaydetti.

Bakan Bayraktar’dan elektrik kesintisi uyarısı: Avrupa’nın sistemine bağlıyız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “Şu anda bu sıkıntıdan Türkiye etkilenmedi. Ama bizi etkileyebilecek boyutta bir sıkıntı. Çünkü biz de Avrupa’nın sistemine bağlıyız” dedi.

Trump’ın ilk 100 gününe tarifeler damga vurdu

ABD Başkanı Donald Trump, görevinin ilk 100 gününde izlediği tarife politikasıyla küresel ticarette gerilimin tırmanmasına ve belirsizliklerin artmasına neden oldu.

Lojistik devinin CEO’sundan tarife uyarısı: İflas ve işsizlik dalgası yaratabilir

Flexport CEO’su Petersen, ABD’nin Çin’e uyguladığı yüzde 145’lik gümrük vergisi sebebiyle küçük işletmelerin yüzde 80’inin “ölebileceğini” söyledi.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir