Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Tahran’da Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” etkinliğinde, Anadolu’nun meşhur fıkra ve hikayeleriyle İslam dünyasında tanınan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den gelen akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasında Büyükelçi Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olduğunu vurgulayarak, onun anısını yaşatmak amacıyla Tahran’da bir araya geldiklerini belirtti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığını dile getiren Kırlangıç, hikayelerinin yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığını ifade etti.

Büyükelçi, “Nasreddin Hoca, Anadolu’da din ve devlet adamı olarak bilinse de, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı değil, dünya üzerinde birçok kültür tarafından benimsenmiştir.” şeklinde konuştu.

Kırlangıç, Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı zorlukları ve adaletsizlikleri ele aldığını belirterek, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yönelik yaptığı hiciv, toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kırlangıç, bu fıkraların derlenmesi için çalışmaların yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek sağlayabileceğini belirtti.

Konferansta konuşmacı olarak yer alan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam dünyasındaki etkilerini ele aldı.

Programın sonunda konuşma yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Çin medyası: ABD, Irak’taki hatasını İran’da tekrar ediyor

ABD’nin İran’daki 3 nükleer tesise düzenlediği saldırının ardından Çin devlet medyasında Washington yönetiminin 2003’te Irak’ı işgal ederek yaptığı hatayı İran’da tekrarladığı uyarısında bulunuldu. Çin Küresel Televizyon Ağının (CGTN), saldırıların …

İran-İsrail savaşında 10’uncu gün: ABD İran’ı B-2’lerle vurdu nükleer tesise bomba yağdı

Orta Doğu’da İsrail ile İran arasında 13 Haziran’da başlayan çatışmalar tam anlamıyla savaşa dönüştü. Demir Kubbe’nin yetersiz kaldığı saldırılarda Tel Aviv ve Hayfa ağır hasar gördü. İran, yalnızca İsrail’i değil, İsrail’e destek için gönderilen gemi ve uçakları da hedef alacaklarını bildirdi. Tahran başta olmak üzere birçok kritik noktayı hedef alan İsrail, gözünü Hürmüz Boğazı’na çevirdi. ABD Başkanı Donald Trump, gece saatlerinde sosyal medyadan yaptığı açıklamada İran’ın Fordow, Natanz ve İsfahan dahil olmak üzere üç nükleer tesise hava saldırısı düzenlediklerini duyurdu. İşte İsrail İran Savaşı’nda dakika dakika yaşanan gelişmeler…

İsrail’in yardım bekleyen Gazzelilere saldırılarında ağır bilanço

Gazze’de, ABD ve İsrail güdümündeki “Gazze İnsani Yardım Vakfı” tarafından kurulan sözde insani yardım dağıtım merkezlerine düzenlenen saldırılarda bugüne dek 450 Filistinli öldü, 3 bin 466 kişinin yaralandı.

Erdoğan ve bakanlar, İran Dışişleri Bakanı Arakçi’yle görüştü

İsrail’in İran’a saldırıları sürerken İstanbul’da da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’yle görüştü.

AKP grup toplantısını izleyen iş insanı Leyla Alaton, detayları anlattı: Özlem Zengin uzun yıllardır arkadaşım, Cumhurbaşkanımızla da görüştüm…

AKP grup toplantısını izleyen iş insanı Leyla Alaton, detayları anlattı: Özlem Zengin uzun yıllardır arkadaşım, Cumhurbaşkanımızla da görüştüm…

Demir Kubbe çöktü: İran’ın her füzesi hedefi vuruyor

İran, savaşın 8. gününde İsrail’deki birçok stratejik hedefi vurdu. Bunda İran’ın daha gelişmiş füze kullanmaya başlaması ve Demir Kubbe’nin çökmesi etkili oldu. ABD medyasına konuşan bir İsrailli yetkili Demir Kubbe’nin performansının yüzde 35 düştüğünü söyledi. İsrail medyası da savunma sistemini Gazze’nin çevresine yapılan çitlere benzetti.