Sıkışan kredi kartına yüklendi: Üzücü haberi bankalar verdi

Enflasyona yenilen vatandaş nakit defterini kapattı. Gıda harcamalarında dahi kredi kartı kullanımı zirveyi gördü.

Alışverişte kredi kartına yüklenen vatandaşın durumunu CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer açıkladı.

SIKIŞAN KREDİ KARTINA YÜKLENDİ

Ömer Fethi Gürer, 2024 yılının ocak ayında 400 TL olan tulum peynirinin 590 TL’ye çıktığını da hatırlatarak kredi kartıyla yapılan gıda harcamalarının oranının arttığını söyledi. Gürer, 2024 yılı Ocak ile 2025 yılı Ocak arasındaki kredi kartı harcamalarının %62,9 arttığını ifade etti.

Kredi kartı ile yapılan gıda harcamalarının 2024 yılında 57 milyar TL’den 2025 yılında 94 milyar TL’ye çıktığını belirten Gürer, market harcamalarında da benzer bir artış gözlendiğini ifade etti.

2024 Ocak ayında 146 milyar TL olan market harcamalarının, 2025 Ocak ayında 236 milyar TL’ye çıkarak yüzde 61,6’lık bir artış gösterdiğini söyledi. Ayrıca, yemek harcamalarının 2024 yılında 47 milyar TL’den 2025 yılında 80 milyar TL’ye yükselerek yüzde 70,2’lik bir artış kaydettiğini aktardı.

Gürer, TÜİK tarafından belirlenen peynir fiyatlarının halkın karşı karşıya olduğu ekonomik gerçekleri göz ardı ettiğini vurguladı. TÜİK’in bu sepetinin halkın yaşadığı ekonomik gerçeklikle örtüşmediğini ve bu fiyatlar üzerinden enflasyon belirlenerek emekli, memur ve asgari ücretlinin düşük ücretlere mahkûm edildiğini söyleyen Gürer, “Bu süreç, iktidarın talimatıyla oluşturuluyor. Vatandaş, peynir fiyatlarındaki artışla da mağdur durumda” dedi.

ÜZÜCÜ HABERİ BANKALAR VERDİ

Sözcü’nün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 24 Ocak verileriyle hazırladığı haberine göre bankacılık sistemindeki tüketici kredileri 2 trilyon TL’ye, kredi kartı borçları ise 1.8 trilyon TL’ye ulaştı. Bir ayda borç bakiyesi 159 milyar TL, bir yılda ise 1.2 trilyon TL arttı.

Tüketici kredileri ve kredi kartları, bankacılık sistemindeki kredilerin yaklaşık yüzde 24’ünü oluşturuyor.

Takipteki alacaklar da ciddi bir sorun haline geldi. 24 Ocak itibarıyla takipteki alacaklar 304.9 milyar TL’ye çıktı. Kredi kartlarındaki takipteki borç, bir yılda yüzde 258 oranında artış gösterdi. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Ocak-Kasım 2024 arasında 1.7 milyon kişi borcunu ödeyemedi. Borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı bir yılda yüzde 39 arttı.

Related Posts

Bayraktar TB3’ten salvo atışı! Peş peşe havalandılar

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından icra edilen DENİZKURDU-2025 Tatbikatı kapsamında 2 adet Bayraktar TB3 SİHA hazırlık uçuşlarına başarıyla devam ediyor.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Taksilerde yeni zorunluluk: Ödeme cihazlarında yenilik

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın taksi işletmecilerini ilgilendiren yeni düzenlemeye dair hazırlık yaptığı iddia edildi. Hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği taslağına göre, taksi işletmecilerinin taksimetrelerle uyumlu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanması zorunlu hale gelecek.

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

İslam Memiş altından vazgeçti: Elime geçenle onu alıyorum

Geçtiğimiz yıldan bu yana yükseliş eğilimini sürdüren ve rekor üstüne rekor kırarak fiyatını katlayan altın son haftalarda yaşadığı dalgalanma ile soru işaretleri oluşturdu. Uzmanların bir kısmı altının fiyat düzeltmesi yaptığını ifade ederken bir …

6 yıl bakanlık yaptı, ‘Koca’ sektörün kralı oldu!

AKP ile zenginleşenler uzun süre ülke gündeminde yer almış ve özellikle muhalefetin tepkisini çekmişlerdi. İktidarın çevresini zenginleştirdiği, Eski Bakan Fahrettin Koca’nın sahibi olduğu Medipol Grubu’ın yaptığı hastanelerle bir kez daha ortaya …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir