Oxford’dan çarpıcı araştırma: Dünya’daki suyun sırrı çözüldü

Yeni Araştırma: Dünya’daki Su, Gezegenin Yapısında Doğal Olarak Bulunuyor Olabilir!

Bugüne kadar bilim insanları, Dünya’daki suyun gezegen oluştuktan sonra su içeren gök taşları ve kuyruklu yıldızlarla geldiğini düşünüyordu. Ancak son yapılan araştırmalar, suyun gezegenin yapı taşlarında doğal olarak bulunabileceğini ortaya koydu.

Araştırma kapsamında, Dünya’nın ilk oluşum sürecindeki kayalarla benzer bileşime sahip nadir gök taşları olan ‘enstatit kondrit’ (EC) incelendi. Yapılan gelişmiş X-ışını analizleriyle, bu gök taşlarında Dünya okyanuslarının oluşması için yeterli miktarda hidrojen bulunduğu belirlendi.

Oxford Üniversitesi’nden yer bilimci Dr. James Bryson, “Gezegenimizi oluşturan malzemenin, daha önce düşündüğümüzden çok daha fazla hidrojen içerdiğini artık biliyoruz. Bu da Dünya’daki suyun sonradan değil, doğal süreçlerle oluştuğu fikrini destekliyor” dedi.

Araştırmacılar, hidrojenin kaya örneklerinin dış etkenlerle kirlenmemiş alanlarında bulunduğunu belirledi. Bu durum, hidrojenin gök taşına sonradan bulaşmadığını ve doğal olarak içerdiğini gösteriyor.

Oxford Üniversitesi’nden Dr. Thomas Barrett ise “Numunelerde hidrojen sülfür tespit ettiğimizde çok heyecanlandık. Bu, hidrojenin Dünya’ya sonradan değil, baştan itibaren gezegenin yapısında bulunduğuna dair önemli bir kanıt” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Apple zor duruma düşüyor

Apple tedarikçisi Foxconn, Hindistan’da nadir toprak elementleri darboğazı nedeniyle üretim sorunlarıyla karşı karşıya kaldı.

Yerli ve milli sosyal medya platformu ‘Biz Yaptık’ mottosuyla yayında: Buluşma yerimiz NEXT TEKNOFEST

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, yerli ve milli imkanlarla, TEKNOFEST girişimcisi gençler tarafından geliştirilen sosyal medya platformu NEXT TEKNOFEST SOSYAL’in genel kullanıma açıldığını duyurdu. ‘Sosyal Medyadaki Buluşma Yerimiz’ ve ‘Biz Yaptık’ mottosuyla duyurulan uygulamaya profil oluşturabilirsiniz.

Türkiye’den 376 bin kat daha küçük! Zenginlik içinde yüzüyorlar

Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan Monako, ekonomik gücü ve kişi başına düşen geliriyle devler liginde yer alıyor. Sadece 2.08 kilometrekarelik bir yüzölçümü olan Monako Türkiye’den yaklaşık 376 bin kat daha küçük…

Karadelikler: Son değil, başlangıç mı?

Yeni bir araştırma evren anlayışımızı kökten değiştirebilir. Araştırmada karadeliklerin potansiyel olarak zamanı evrene geri püskürtebileceği öne sürülüyor.

YouTube’dan yapay zekâ içeriklerine sert darbe

YouTube, içerik üreticilerinin “yapay” ve “tekrarlayan” içeriklerle para kazanmasını engellemek amacıyla YouTube İş Ortağı Programı (YPP) politikalarını güncellemeye hazırlanıyor. 15 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni kurallar, özellikle yapay zekâ destekli kitlesel içerik üretimini hedef alıyor.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.