Japonya’da Nükleer Enerji Yeniden Gündemde!
Japonya’da 2011’deki Fukuşima nükleer felaketinden bu yana ilk kez yeni bir reaktör inşası için harekete geçen bir enerji şirketi, ülkede nükleer enerjinin yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Yaşanan tsunami ve nükleer kriz sonrasında 14 yıl aradan sonra bu proje hayata geçirilecek.
Fukuşima felaketi sonrasında kapatılan 54 reaktörden sadece 14’ü tekrar devreye alınabildi. Bu durum, nükleer enerjinin Japonya’nın toplam elektrik üretimindeki payının yüzde 8,5’e yükselmesine neden oldu. Ancak bu oran, 2011 öncesi yüzde 30’luk seviyeye henüz ulaşabilmiş değil.
JAPONYA NÜKLEER ENERJİYE NEDEN YENİDEN İLGİ GÖSTERİYOR?
Japonya’nın nükleer enerjiye olan ilgisi, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve küresel gaz fiyatlarındaki artışla birlikte hız kazandı. Bu durum, dönemin Başbakanı Fumio Kişida’yı nükleer enerji konusunda daha kararlı adımlar atmaya yönlendirdi.
Ülkedeki birçok reaktörün yakında devreden çıkacak olması ve veri merkezleri ile çip fabrikalarının artan enerji ihtiyacı, hükümeti yeni nükleer santral projelerine daha olumlu bakmaya teşvik etti. Nüfus azalmasına rağmen, sanayi kaynaklı enerji talebinin artması beklenmektedir.