Macaristan’da bulunan mezar arkeologları şaşırttı! Tarih kitapları yeniden yazılabilir

Szeged Üniversitesi Bioarkeologları, Orta Çağ’dan Savaşçı Bir Kadın Mezarı Buldu

Szeged Üniversitesi’nden bioarkeolog Balázs Tihanyi ve ekibi, Macaristan’ın doğusundaki bir Orta Çağ mezarlığında bulunan bireyin cinsiyetini genetik analizle doğruladı.

Mezarda bulunan eşyalar, bireyin aktif bir yaşam sürdüğüne dair morfolojik kanıtlar ve iyileşmemiş yaralar, bu kişinin savaşçı bir kadın olabileceği ihtimalini güçlendirdi.

Mezarın İlginç Özellikleri

Tihanyi’nin Phys.org’a yaptığı açıklamaya göre, Orta Çağ’da erkekler genellikle aletler, bıçaklar veya kemer tokası gibi işlevsel eşyalarla gömülüyordu.

Kadınların mezarlarında ise daha çok takılar, saç aksesuarları ve giysi süslemeleri bulunuyordu. Ancak bu mezarda, hem kadınlara hem erkeklere özgü özellikler bir arada bulundu. Mezardaki eşyalar arasında yay, zırh delici bir ok başı ve basit mücevherler yer alıyordu.

Mezar 63 olarak adlandırılan bireyin kemikleri oldukça kötü durumdaydı ve yüz yapısı hakkında bilgi sağlayacak kadar sağlam değildi. Ancak eklem kemiklerinde, sağ tarafta yoğunlaşan morfolojik değişiklikler tespit edildi.

Bu değişiklikler, silah taşıyan veya at binen kişilerde görülenlere benziyordu. Ayrıca bireyin ileri yaşlarda olduğunu gösteren osteoporoz bulguları ve iyileşmemiş üç büyük travma izi de keşfedildi.

Kadın Savaşçı mı, Kendini Korumaya mı Çalışıyordu?

Araştırmacılar, bu bireyin kesin olarak bir savaşçı olup olmadığını henüz doğrulayamıyor. Tihanyi, diğer çağdaş toplumlarda kız çocuklarının savaş için değil, kendilerini ve hayvanlarını korumak amacıyla silah kullanma eğitimi aldığını ve bu olasılığın da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Tihanyi ve ekibi, Macaristan’ın 10. yüzyıldaki Macar fetih dönemiyle ilgili hiçbir yazılı belge bulunmadığını belirtti. Ancak bu keşfin, Karpat Havzası’nda bu döneme ait silahlarla gömülmüş ilk kadın mezarı olduğunu kesin bir şekilde ifade ettiler.

Related Posts

Karadelikler: Son değil, başlangıç mı?

Yeni bir araştırma evren anlayışımızı kökten değiştirebilir. Araştırmada karadeliklerin potansiyel olarak zamanı evrene geri püskürtebileceği öne sürülüyor.

YouTube’dan yapay zekâ içeriklerine sert darbe

YouTube, içerik üreticilerinin “yapay” ve “tekrarlayan” içeriklerle para kazanmasını engellemek amacıyla YouTube İş Ortağı Programı (YPP) politikalarını güncellemeye hazırlanıyor. 15 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni kurallar, özellikle yapay zekâ destekli kitlesel içerik üretimini hedef alıyor.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

İnsan zihnini taklit eden Centaur bilim dünyasında tartışma yarattı

Araştırmacılar, 60 bin kişinin katıldığı 160 psikoloji çalışmasından elde edilen 10 milyonun üzerinde veriyle eğittikleri Centaur isimli yapay zekâ sisteminin, insan davranışlarını farklı senaryolarda başarıyla öngördüğünü duyurdu. Hafıza …

Windows 12 bekleyenlere kötü haber: Windows 11 25H2 geliyor

Microsoft yaptığı açıklama ile Windows 11 25H2 sürümünün bu yıl sonuna doğru yayınlanacağını açıkladı. Hali hazırda kullanılan işletim sisteminin bu yeni sürümü Windows 12’nin gecikeceği anlamına geliyor.

İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA, Mars yolculuğunu simüle eden sıra dışı bir deney için gönüllüler arıyor. NASA bu iş için tek bir şart istiyor. O şartı sağlayamayanlar eleniyor. İşte NASA’nın o şartı…