İnsan zihnini taklit eden Centaur bilim dünyasında tartışma yarattı

Yapay Zekâ Sistemi Centaur, İnsan Davranışlarını Başarıyla Öngörüyor

Araştırmacılar, 10 milyonun üzerinde veriye dayanarak eğittikleri Centaur isimli yapay zekâ sisteminin, farklı senaryolarda insan davranışlarını başarıyla öngörebildiğini açıkladı. Bu sonuçlar, 160 farklı psikoloji çalışmasından elde edilen verilerle desteklendi ve toplamda 60 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Centaur, hafıza oyunlarından kumara, problem çözme testlerinden dil analizlerine kadar geniş bir yelpazede deneyler yapılarak eğitildi. 2023 Dünya Yapay Zekâ Konferansı’nda tanıtılan araştırma, yapay zekânın insan davranışlarını doğru bir şekilde öngörebileceğini gösteriyor.

Centaur’un geliştiricileri, yapay zekânın dil bazlı durumlarda bile insan tepkilerine yakın sonuçlar verebildiğini iddia etti. Ancak, bazı uzmanlar bu iddiaya şüpheyle yaklaşarak yapay zekânın insan bilişsel süreçlerini ne kadar yansıtabileceği konusunda tartışmaları beraberinde getirdi.

Yine de araştırmanın yönetim ekibi, Centaur’un klasik bilişsel deneylerden daha hızlı ve etkili sonuçlar üretebileceğini savunuyor. Bu durum, psikolojik araştırmalar ve kullanıcı deneyimi testleri gibi alanlarda büyük bir ilerlemeye yol açabilir.

Related Posts

Apple zor duruma düşüyor

Apple tedarikçisi Foxconn, Hindistan’da nadir toprak elementleri darboğazı nedeniyle üretim sorunlarıyla karşı karşıya kaldı.

Yerli ve milli sosyal medya platformu ‘Biz Yaptık’ mottosuyla yayında: Buluşma yerimiz NEXT TEKNOFEST

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, yerli ve milli imkanlarla, TEKNOFEST girişimcisi gençler tarafından geliştirilen sosyal medya platformu NEXT TEKNOFEST SOSYAL’in genel kullanıma açıldığını duyurdu. ‘Sosyal Medyadaki Buluşma Yerimiz’ ve ‘Biz Yaptık’ mottosuyla duyurulan uygulamaya profil oluşturabilirsiniz.

Türkiye’den 376 bin kat daha küçük! Zenginlik içinde yüzüyorlar

Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan Monako, ekonomik gücü ve kişi başına düşen geliriyle devler liginde yer alıyor. Sadece 2.08 kilometrekarelik bir yüzölçümü olan Monako Türkiye’den yaklaşık 376 bin kat daha küçük…

Karadelikler: Son değil, başlangıç mı?

Yeni bir araştırma evren anlayışımızı kökten değiştirebilir. Araştırmada karadeliklerin potansiyel olarak zamanı evrene geri püskürtebileceği öne sürülüyor.

YouTube’dan yapay zekâ içeriklerine sert darbe

YouTube, içerik üreticilerinin “yapay” ve “tekrarlayan” içeriklerle para kazanmasını engellemek amacıyla YouTube İş Ortağı Programı (YPP) politikalarını güncellemeye hazırlanıyor. 15 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni kurallar, özellikle yapay zekâ destekli kitlesel içerik üretimini hedef alıyor.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.