İklim krizi cebi de vuracak! Gelirler yüzde 40 düşebilir

Environmental Research Letters adlı dergide yayımlanan çalışmada, daha önce iklim politikalarına yön vermek için kullanılan ekonomik modellerin, küresel ısınmanın yaratacağı ekonomik etkileri sistematik biçimde hafife aldığı belirtildi. 2°C’lik bir artışta bile kişi başı gelirde yüzde 16’lık bir düşüş yaşanabileceği ifade edildi. Bu oran daha önce tüzde 1,4 olarak hesaplanmıştı.

Araştırmanın baş yazarı, Yeni Güney Galler Üniversitesi’nden Dr. Timothy Neal, “4°C’lik ısınma, gezegen için yıkıcı olarak görülüyor ve bu durumda ortalama bir kişi yüzde 40 daha yoksul hale gelebilir” dedi. Geliştirilmiş modeller kullanılmadan yapılan hesaplamalarda bu kayıp yalnızca yüzde 11 olarak tahmin ediliyordu.

Araştırmacılar, mevcut modellerin çoğunun yalnızca yerel hava koşullarındaki değişiklikleri dikkate aldığını, ancak kuraklık veya sel gibi aşırı hava olaylarının küresel tedarik zincirlerine olan etkilerini göz ardı ettiğini vurguladı.

Prof. Andy Pitman, “Asıl etki ortalama sıcaklıklarda değil, aşırılıklarda ortaya çıkıyor. Aşırı hava olaylarının ekonomik sistem üzerindeki etkisini dikkate alan modeller geliştirmek acil bir ihtiyaç” dedi.

Bazı ekonomistler, Kanada, Rusya ve Kuzey Avrupa gibi soğuk bölgelerde sıcaklığın artmasının ekonomik fayda sağlayabileceğini öne sürse de, araştırmacılar küresel ekonomilerin ticaretle birbirine bağlı olduğunu ve bu nedenle tüm ülkelerin olumsuz etkileneceğini belirtiyor.

Prof. Frank Jotzo ise, daha önceki modellerin iklim değişikliği nedeniyle tarım gibi bir faaliyet bir bölgede sürdürülemez hale gelse bile başka bir yerde artan üretimin bunu telafi edeceğini varsaydığını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Ocak ayında yayımlanan başka bir raporda ise iklim değişikliğine dair ekonomik risk değerlendirmelerinin; uç olaylar, göç, deniz seviyesi yükselmesi, sağlık etkileri ve jeopolitik riskler gibi gerçek dünya etkilerini yeterince hesaba katmadığı ifade edilmişti.

Mark Lawrence gibi finans kökenli iklim risk araştırmacıları da yeni çalışmanın sonuçlarını “güvenilir” olarak değerlendirirken, “Gerçek etki bundan daha da büyük olabilir” uyarısında bulundu. Lawrence’a göre bu kopukluk nedeniyle, acil iklim eyleminin ekonomik faydaları da ciddi şekilde küçümseniyor.

Related Posts

İnsan zihnini taklit eden Centaur bilim dünyasında tartışma yarattı

Araştırmacılar, 60 bin kişinin katıldığı 160 psikoloji çalışmasından elde edilen 10 milyonun üzerinde veriyle eğittikleri Centaur isimli yapay zekâ sisteminin, insan davranışlarını farklı senaryolarda başarıyla öngördüğünü duyurdu. Hafıza …

Windows 12 bekleyenlere kötü haber: Windows 11 25H2 geliyor

Microsoft yaptığı açıklama ile Windows 11 25H2 sürümünün bu yıl sonuna doğru yayınlanacağını açıkladı. Hali hazırda kullanılan işletim sisteminin bu yeni sürümü Windows 12’nin gecikeceği anlamına geliyor.

İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA, Mars yolculuğunu simüle eden sıra dışı bir deney için gönüllüler arıyor. NASA bu iş için tek bir şart istiyor. O şartı sağlayamayanlar eleniyor. İşte NASA’nın o şartı…

Halk Oyunları Yıldızlar Türkiye Şampiyonası’nda kazananlar belli oldu

Halk Oyunları Yıldızlar Türkiye Şampiyonası, Karaman Merkez Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Düzenlemeli dalda Egem Dans Halk Oyunları Spor Kulübü, düzenlemesiz dalda Hatay Depki Halk Oyunları Spor Kulübü şampiyon oldu.

Şarjı en uzun giden telefonlar belli oldu! Bu telefonlar prizin yanından geçmiyor

DxOMark’ın paylaştığı güncel rapora göre, Honor Magic 7 Lite, Honor X9c ve Motorola Edge 60 Pro, 164 puanla şarj ömrü konusunda zirveyi paylaşıyor. Bu modeller, uzun kullanım süreleri ve optimize edilmiş şarj sistemleri sayesinde listede üst …

Adobe’un yapay zeka aracı Firefly artık iOS ve Android cihazlarda

Firefly için mobil uygulama yayınlandı. Hem iOS hem de Android kullanıcıları için sunulan mobil uygulama, metin yazarak görsel ve video oluşturmayı pratik hale getiriyor.