İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA Almanya’da Yapılacak Deneyde Tam Zamanlı Yatalaklık Öneriyor

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Almanya’da yapılacak olan deneyde, mikro yerçekiminin insan vücudu üzerindeki etkilerini araştırmak için gönüllülere para karşılığında “tam zamanlı yatalaklık” öneriyor. Deneyde yemek yemek, su içmek, tuvalete gitmek hatta video oyunu oynamak bile yalnızca yatarak yapılacak.

AYAKTA DEĞİL! YATARKEN TEST EDİLECEK

NASA’nın insan araştırmaları programından Dina Fine Maron, deneyin uzun süreli uzay yolculuklarının etkilerini anlamayı amaçladığını ifade ederken, detaylar sıra dışı: Katılımcılar baş aşağıya eğik pozisyonda yatıyor ve 60 gün boyunca ne olursa olsun oturmalarına asla izin verilmiyor.

Daha önce aynı deneye katılan gönüllü Andreas Joshi ise yaşadıklarını NASA’nın podcast’inde anlattı. Joshi, ilk gece yaşadıklarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“İlk gece sırt ağrısı ve nefes darlığıyla geçti. Organlar başa doğru kayıyor ve göğse baskı yapıyor. İnanılmaz bir his!”

Ancak Joshi üçüncü günden sonra bu duruma alıştığını ve beşinci gün itibarıyla “yeni normali” benimsediğini söylüyor. En zor kısmı mı? Yürümek değil, oturmak!

24 SAAT KAMERALI TAKİP

Gönüllüler yataktan bir saniyeliğine bile ayrılamıyor. Her hareketleri kamerayla izleniyor, diz kırmak bile yasak. Deney kapsamında yapılan testler arasında kan alımları, MRI taramaları ve bilişsel ölçümler bulunuyor.

HEDEF: SAĞLIKLI ŞEKİLDE MARS’A ULAŞMAK

Nörolog Seward Rutkove bu deneyin Mars’a yapılacak altı aylık görevleri simüle ettiğini dile getirirken, NASA’nın asıl hedefi net:

Ay’a ve Mars’a giden astronotların görev esnasında fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı kalmasını sağlamak. 2028’e kadar onlarca gönüllü üzerinde tekrarlanacak bu testler, insan vücudunun uzaya uyum sağlama kapasitesine dair önemli ipuçları verecek. Elektriksel kas uyarımı ve denge eğitimi gibi yöntemlerle, astronotların Dünya’ya döndüklerinde yeniden yürüme ve görev yapma hızlarının artırılması hedefleniyor.

 

Related Posts

Türkiye’den 376 bin kat daha küçük! Zenginlik içinde yüzüyorlar

Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olan Monako, ekonomik gücü ve kişi başına düşen geliriyle devler liginde yer alıyor. Sadece 2.08 kilometrekarelik bir yüzölçümü olan Monako Türkiye’den yaklaşık 376 bin kat daha küçük…

Karadelikler: Son değil, başlangıç mı?

Yeni bir araştırma evren anlayışımızı kökten değiştirebilir. Araştırmada karadeliklerin potansiyel olarak zamanı evrene geri püskürtebileceği öne sürülüyor.

YouTube’dan yapay zekâ içeriklerine sert darbe

YouTube, içerik üreticilerinin “yapay” ve “tekrarlayan” içeriklerle para kazanmasını engellemek amacıyla YouTube İş Ortağı Programı (YPP) politikalarını güncellemeye hazırlanıyor. 15 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni kurallar, özellikle yapay zekâ destekli kitlesel içerik üretimini hedef alıyor.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

İnsan zihnini taklit eden Centaur bilim dünyasında tartışma yarattı

Araştırmacılar, 60 bin kişinin katıldığı 160 psikoloji çalışmasından elde edilen 10 milyonun üzerinde veriyle eğittikleri Centaur isimli yapay zekâ sisteminin, insan davranışlarını farklı senaryolarda başarıyla öngördüğünü duyurdu. Hafıza …

Windows 12 bekleyenlere kötü haber: Windows 11 25H2 geliyor

Microsoft yaptığı açıklama ile Windows 11 25H2 sürümünün bu yıl sonuna doğru yayınlanacağını açıkladı. Hali hazırda kullanılan işletim sisteminin bu yeni sürümü Windows 12’nin gecikeceği anlamına geliyor.