Fransız sol ittifakından Filistin taahhüdü: Seçimi kazanırsak tanırız!

AA

Fransa erken seçime gidiyor…

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde büyük bir mağlubiyet alan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, erken seçim kararını duyurmuştu.

Seçim hazırlıkları hız kazanan ülkede sol partilerin oluşturduğu Halk Cephesi(Nouveau Front Populaire) ittifakı kuruldu.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Sosyalist Parti (PS), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve çevreci parti Yeşiller’in (EELV) etrafında kurulan, başka sol ve çevreci partilerin de desteklediği Halk Cephesi ittifakı, erken genel seçim vaatlerine ilişkin ortak açıklama yayınladı.

“Kazanırsak Filistin’i derhal tanıyacağız”

Buna göre, Halk Cephesi hükümeti yönettiği takdirde aylardır İsrail’in saldırılarının devam ettiği Gazze’de ateşkesin sağlanması ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail aleyhine açtığı soykırım davasında verilen tedbir kararının uygulanması için Fransa, aşırı sağcı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya desteğine son verecek.

İttifak, İsrailli ve Filistinli esirlerin serbest bırakılması için harekete geçecek ve Birleşmiş Milletler (BM) kararları çerçevesinde Filistin devletini “derhal” tanıma taahhüdünde bulunacak.

İsrail’e yaptırım sözü

Halk Cephesi, İsrail’e silah ihracatına yönelik ambargo, Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’da uluslararası hukuka uymadığı takdirde İsrail hükümetine yaptırım uygulama sözü verdi.

Gıda, enerji ve akaryakıt fiyatlarını donduracak, asgari ücreti 1600 euroya yükseltecek sol ve çevreci ittifak, mevcut iktidarın emeklilik yaşını 64’e çıkaran tartışmalı reformunu yürürlükten kaldıracak.

İttifak, Ukrayna’daki nükleer santrallerin güvenliğini sağlamak için sahaya BM Barış Güçleri’nin gönderilmesinin yanı sıra Ukrayna’nın dış borcunun silinmesini istedi.

Macron, erken seçime gitme kararı aldığını duyurmuştu

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin Fransa ayağında aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) yüzde 31,37’lik oyla ve açık ara farkla ilk sırayı almıştı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Rönesans yüzde 14,60 ile ikinci olmuştu.

Macron, AP seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Parlamentoyu feshederek 30 Haziran-7 Temmuz’da erken seçime gitme kararı aldığını duyurmuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx