Drone sektörüne Çin darbesi: Parça fiyatları uçtu, tedarik krizi derinleşiyor!

Çin’den Gelen Haberler: Dron Parçalarının Fiyatları Yükseliyor!

Shenzhen İnsansız Hava Sistemleri Fuarı’nda konuşan tedarikçiler, sensörler, hız kontrol cihazları ve pervaneler gibi parçaların fiyatlarının bazı durumlarda iki katına çıktığını doğruladı. Dünyadaki ticari dronelerin yüzde 70–80’ini üreten Çin, bu cihazların Ukrayna ve Orta Doğu gibi savaş bölgelerinde askeri amaçlarla kullanılmasının artması üzerine ihracatı sıkı şekilde kontrol etmeye başladı.

İhracatçılara Özel Lisans Alma Zorunluluğu

ForInvest’te yer alan habere göre ihracatçılar artık özel lisanslar almak zorunda. Ancak küçük ve orta ölçekli üreticiler bu lisansları almanın zorlaştığını belirtiyor. Fuardaki bir tedarikçi “Bu lisansları almak gerçekten zorlaştı ve denetimler son aylarda gözle görülür şekilde sıkılaştı” dedi.

Parça Başına Maliyet 1.500 Dolar Arttı

Bu durum küresel drone tedarik zincirini zorluyor. Bir Türk üretici, hava kargo ücretlerinin geçen ay 2.000 dolarken bu ay 3.500 dolara çıktığını belirterek, maliyetlerdeki artıştan yakındı. Fransız bir savunma tedarikçisi ise Çinli parçalara büyük ölçüde bağımlı olduklarını ve Avrupalı üreticilerin teknoloji açısından en az üç yıl geride kaldığını ifade etti.

Bu ihracat kısıtlamaları, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Çin’e yönelik yeniden artan gümrük tarifesi tehditlerinin ardından geldi ve küresel tedarik ağlarında sarsıntıya yol açtı. Alternatif tedarikçi ülkelerin azlığı, dünya genelindeki drone üreticilerini hem lojistik hem de stratejik açıdan zor durumda bırakıyor. Çin, drone bileşenlerinde küresel hakimiyetini adeta bir silaha çeviriyor.

Related Posts

Memur ve emeklinin gözü 3 Temmuz’da: Zam ne kadar olacak?

Memur ve emeklinin gözü 3 Temmuz’da: Zam ne kadar olacak?

İsrail’in İran’a saldırıları altın ve petrol fiyatlarını nasıl etkileyebilir?

İsrail’in İran’a saldırıları altın ve petrol fiyatlarını nasıl etkileyebilir?

Almanya’da iflaslar düştü: Mart 2023’ten beri ilk kez azaldı

Mart 2023’ten bu yana Almanya’daki iflasların sayısı mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 düştü.

İsrail’in İran’a saldırısı piyasaları sarstı: Gram altın yeni rekor kırdı, petrol fiyatları fırladı

İsrail’in İran’a saldırısı piyasaları sarstı: Gram altın yeni rekor kırdı, petrol fiyatları fırladı

Borsa İstanbul’da sert sarsıntı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününü sert bir düşüşle kapattı. Gün boyu negatif seyreden endeks, kapanışta yüzde 1,71 oranında değer kaybederek 9.520,22 puana indi. Güne yüzde 0,74 düşüşle 9.614,75 puandan başlayan BIST 100 …

TÜİK sanayi üretimi verilerini açıkladı

Sanayinin alt sektörleri (2021=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2025 yılı Nisan ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi %3,0 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %8,8 arttı.