Çinli telefon üreticileri, Google’sız Android üzerinde çalışıyor olabilir




Çinli Telefon Üreticileri Google’sız Android Üzerinde Çalışabilir

Donald Trump’ın ilk döneminde, Amerikan şirketlerinin Huawei ile iş yapması yasaklandı ve Huawei’nin Google Play Store ve diğer hizmetlere erişimi engellendi. Yeniden başkan seçilen Trump, Çin ile ticaret savaşını yeniden canlandırdı. Bu durumdan etkileneceğini düşünen Çinli akıllı telefon üreticilerinin alternatif bir plan üzerinde çalıştıkları iddia ediliyor.

Google servislerine erişimi kısıtlanan Huawei, HarmonyOS işletim sistemini geliştirerek ekosistemini sürdürmeye devam ediyor. Son bilgilere göre Xiaomi, Oppo, Vivo ve OnePlus gibi şirketler, Huawei ile iş birliği yaparak Google’dan bağımsız bir Android sürümü oluşturmayı planlıyor.

HyperOS 3, bu geçişin temelini oluşturabilir

Bu bağlamda, HyperOS 3’ün bu geçişin öncülüğünü yapacağı söyleniyor. Ancak bu şirketlerin ne kadar iş birliği yapacakları veya Huawei’nin projedeki rolü net değil.

Huawei, geliştirdiği sistemde Android uygulamaları desteğini tamamen kaldırmıştı. Xiaomi ve diğer firmaların da aynı adımı atıp atmama konusunda belirsizlik var. Ayrıca, Huawei’nin geliştirdiği Ark Compiler ve Petal Maps gibi araçları kullanıp kullanmayacakları da net değil.

En son verilere göre, Xiaomi şu anda Çin’in en büyük akıllı telefon üreticisi konumunda. Huawei, Oppo ve Vivo gibi markaları takip ediyor. Bu dört firma, Çin’de satılan telefonların yaklaşık üçte ikisini oluşturdu. Huawei, küresel pazardaki liderliğini kaybetmiş olsa da, Xiaomi, Vivo ve Oppo dünya çapında hala en çok satan markalar arasında. Eğer bu şirketler Google’sız telefonlar üretmeye başlarsa, küresel akıllı telefon pazarını önemli ölçüde etkileyebilir.

Related Posts

YouTube’dan yapay zekâ içeriklerine sert darbe

YouTube, içerik üreticilerinin “yapay” ve “tekrarlayan” içeriklerle para kazanmasını engellemek amacıyla YouTube İş Ortağı Programı (YPP) politikalarını güncellemeye hazırlanıyor. 15 Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni kurallar, özellikle yapay zekâ destekli kitlesel içerik üretimini hedef alıyor.

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

İnsan zihnini taklit eden Centaur bilim dünyasında tartışma yarattı

Araştırmacılar, 60 bin kişinin katıldığı 160 psikoloji çalışmasından elde edilen 10 milyonun üzerinde veriyle eğittikleri Centaur isimli yapay zekâ sisteminin, insan davranışlarını farklı senaryolarda başarıyla öngördüğünü duyurdu. Hafıza …

Windows 12 bekleyenlere kötü haber: Windows 11 25H2 geliyor

Microsoft yaptığı açıklama ile Windows 11 25H2 sürümünün bu yıl sonuna doğru yayınlanacağını açıkladı. Hali hazırda kullanılan işletim sisteminin bu yeni sürümü Windows 12’nin gecikeceği anlamına geliyor.

İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA, Mars yolculuğunu simüle eden sıra dışı bir deney için gönüllüler arıyor. NASA bu iş için tek bir şart istiyor. O şartı sağlayamayanlar eleniyor. İşte NASA’nın o şartı…

Halk Oyunları Yıldızlar Türkiye Şampiyonası’nda kazananlar belli oldu

Halk Oyunları Yıldızlar Türkiye Şampiyonası, Karaman Merkez Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Düzenlemeli dalda Egem Dans Halk Oyunları Spor Kulübü, düzenlemesiz dalda Hatay Depki Halk Oyunları Spor Kulübü şampiyon oldu.