Bebekteki Bu Sorunlar Artık Anne Karnında Belirlenebiliyor

Sağlık Haberleri

Gebelik sürecinde yapılan taramalar, anne ve bebek sağlığı için belirleyici ipuçları sunar. Bu taramalar, olası riskleri erken tespit ederek gerektiğinde müdahale imkanı sağlar. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Emine Şuheda Atılgan, cfDNA taramaları ile ilgili bilgi verdi.

Genetik Bozukluklar Erken Saptanıyor

Gebelik döneminde yapılan taramalar, bebeğin sağlığını izlemek için önemlidir. Cell-free DNA (cfDNA) testi, anne kanındaki bebeğe ait DNA parçalarını kullanarak genetik bozuklukları erken tespit etme olanağı sunar. Bu testler, annenin kanında dolaşan fetal DNA sayesinde Down sendromu gibi anomalileri yüksek doğruluk oranlarıyla belirleyebilir.

Güvenilir ve Etkili Bir Test

cfDNA taramaları, invaziv olmayan güvenli bir seçenektir. Ancak kesin tanı için karyotipleme ya da mikrodizi gibi girişimsel testler önerilir. Bu testler, potansiyel riskleri azaltır ve erken müdahale ile olası komplikasyonların önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, gebelik sürecini sağlıklı bir şekilde yönetmeye yardımcı olur.

Sorunların Erken Tanısında Önemli

cfDNA testi ile başlıca kromozomal anomalileri tespit etmek mümkündür. Bu test, Trizomi 21 (Down sendromu), Trizomi 18 (Edwards sendromu), Trizomi 13 (Patau sendromu) gibi anomalileri %90-99 arasında doğruluk oranıyla belirleyebilir. Ayrıca, cinsiyet kromozomu anomalilerinin belirlenmesinde de etkilidir.

En Hassas Test: cfDNA

cfDNA taramaları, trizomilerin %71’ini tespit etmede oldukça hassas bir testtir. Ayrıca, cinsiyet kromozomu anomalilerini belirleme konusunda da önemli bir rol oynar. Bu test, erken tanı için büyük bir fırsat sunar ve tedavi seçeneklerini belirlemede yardımcı olabilir.

Kimler NIPT Testi Yaptırmalı?

NIPT testi, tüm gebeliklerde kullanılabilir ancak özellikle 35 yaş ve üzeri gebelikler, genetik hastalık öyküsü olanlar, fetal anomalileri bulunan gebeler, tüp bebek yöntemiyle gebe kalanlar ve tekrarlayan düşük yaşayanlar için önerilir. Bu test, olası riskleri erken tespit etme ve doğru müdahaleyi yapma imkanı sağlar.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir