Adab-ı Muaşeret Çalıştayı Düzenlendi

İstanbul’da “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı” İlgi Gördü

Birlik Vakfı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri tarafından düzenlenen “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı”, İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip öğrencilerin yetişmesini amaçlamaktadır.

Okullarda “nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeret” konularına odaklanan çalıştay, akademisyenler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Atölyeler, seminerler ve drama oyunları gibi etkinliklerle öğrenciler adab-ı muaşeret konularında bilinçlendirildi.

Projenin koordinatörü Hasan Kocaboğa, yaptığı açıklamada, nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeretin İstanbul okullarında önemli bir yer tutmasıyla nitelikli gençlerin yetişmesinin hedeflendiğini belirtti.

Kocaboğa, haftalık olarak farklı konuların ele alınacağı ve toplamda 36 temanın işleneceği çalışmada, hitap etme, dinleme, tokalaşma, büyüklerle iletişim, sanal ve dijital iletişim, törenler, telefon görüşmeleri, toplu taşıma araçları ve düşünce ile fikirde adab-ı muaşeret konularının ele alınacağını ifade etti.

Uzman Görüşleri

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, gerçek hayattaki rollerin çocuklara öğretilmesinin önemine vurgu yaparak sosyal öğrenmeyle davranışların şekillendiğini belirtti. Adab-ı muaşeretin bireylerin kendi davranışlarıyla başladığını söyleyen Doğan, kuralların erken yaşlarda öğrenilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Bulut, adab-ı muaşeretin her yaş grubunu ilgilendiren ve toplum içindeki uyumu sağlayan önemli bir konu olduğunu belirtti. Bulut, davranışların erken yaşlarda öğrenilmesinin ve yetişkinlerin örnek olmasının toplum için önemli olduğunu vurguladı.

Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Kabalcı, Çin’de adab-ı muaşeretin yaygın olduğuna işaret ederek, toplum içindeki saygı ve nezaketin önemine dikkat çekti.

Öğrencilerin İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip olmalarını amaçlayan “İstanbul Yüzyılı Maarif Modeli” projesi, adab-ı muaşeret ilkelerine uygun bireylerin yetişmesini hedefliyor. Proje, öğrencilere rol model olacak öğretmenlerin ve velilerin desteğiyle sosyal hayatlarında adab-ı muaşereti benimsemelerini amaçlamaktadır.

Related Posts

AKP’liler 73 milyonluk gerçeğe sırt döndüler!

Kocaeli’nin CHP’li İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, 73 milyon TL bütçe fazlası veren belediyenin kesin hesap raporuna muhalefet cephesinden “hayır” oyu çıkmasına sert tepki gösterdi. Kararı “İzmit için tarihi bir adaletsizlik” olarak nitelendiren Hürriyet, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada çifte standarda dikkat çekti.

Rusya ile Vietnam, çeşitli alanlarda işbirliği anlaşmaları imzaladı

Rusya ile Vietnam, çeşitli alanlarda işbirliği anlaşmaları imzaladı

Erdoğan: Her an müjdeleri alabilirsiniz

Erdoğan, “Cennet annelerin ayakları altındadır’, bakın ‘Babaların ayaklarının altındadır’ demiyor. Ben annemin ayağının altını öpmek isterdim annem çekerdi. Anne neden çekiyorsun cennet kokusu var derdim.” ifadesini kullandı.

Son Dakika | Pakistan ile Hindistan ateşkes ilan etti

ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan ve Pakistan arasında tam anlamıyla bir ateşkese varıldığını duyurdu. Trump açıklamasında şunları söyledi: “Hindistan ve Pakistan’ın tam bir ateşkes konusunda anlaştığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum.”Bu …

Konya’da uyuşturucu operasyonu: 26 kişi tutuklandı

Konya’da düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında gözaltına alınan 61 şahıstan 26’sı tutuklandı.

Takside 4 düzensiz göçmen yakalandı

Sakarya’da bir takside yurda yasa dışı yollarla girdiği belirlenen 4 düzensiz göçmen yakalandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir