Anadolu Parsı Türkiye’de nerede yaşar, kaç tane var? İşte, nesli tükenmekte olan Anadolu Parsı özellikleri

Anadolu Parsı Türkiye’de Yaşar ve Özellikleri

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, doğayı toplumun tüm kesimleriyle işbirliği içinde yönetmeye çalıştıklarını belirterek, “Korunan alanlarımızı bilimsel temelli stratejilerle artırıyor, türlerimizin izlenmesini ve korunmasını ileri teknolojilerle destekliyor, geleneksel bilgiyi kayıt altına alarak, kültürel mirasımızı da koruyoruz.” ifadesini kullandı. Anadolu Parsı videosunun da paylaşılmasının ardından nesli tükenmekte olan Anadolu Parsı özellikleri merak konusu oldu. Peki, Anadolu Parsı Türkiye’de kaç tane var, nerede yaşar? İşte merak edilenler…

Anadolu Parsı Nerede Yaşar?

Geçmişine dair izlerin milattan önce 6’ncı yüzyıla kadar uzandığı Anadolu parsının nesli Türkiye’de devam ediyor.

Anadolu parsı, Orta Doğu ve Batı Asya’da yaygın olan İran parsının Anadolu’da yaşayan bir alt türüdür. Uzun süre ayrı bir pars alt türü olarak kabul edilmiş ve Panthera pardus tulliana adı verilmiş, ancak modern genetik araştırmaların bu türün diğer batı ve orta Asya pars türlerinden genetik olarak çok az farklılık gösterdiğini kanıtlaması üzerine İran parsı alt türlerine eklenmesi görüşü hâkim olmuştur.

Türkiye’de nesli tükendiği düşünülmüştür ancak Mayıs 2021 tarihinde yayımlanan araştırma makalesinde Şırnak Cudi dağında kurulan fotokapanlarla 2018 ve 2019 yıllarında çekilmiş, aynı bireye ait olduğu düşünülen 3 farklı fotoğrafı yayımlanmıştır. 2021 Tarihinde çekilen bir Anadolu parsının fotoğrafı, yetkililer tarafından 2022 Mayıs tarihinde yayınlanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı, tespit edilen Anadolu parslarının koruma amacıyla yerlerinin paylaşılmayacağı açıklanmıştır.

28 Kasım 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından fotokapana yakalanan Anadolu parsı fotoğrafları paylaşıldı.

25 Mayıs 2024 tarihinde Şırnak’ta Cudi Dağı bölgesinde Anadolu parsı ile sırtlanın karşı karşıya geldiği anlar, termal kameraya yansıdı.

Anadolu Parsı Özellikleri

Boyu 200–250 cm, ağırlığı dişilerde 35–50 kg, erkeklerde 45–70 kg civarındadır. Yaklaşık ömrü 20 yıldır. Çok çevik olan Anadolu parsı, etoburdur ve geyik, yaban keçisi, yaban domuzu, küçük memeliler ve kuşlar gibi hayvanlar av yelpazesini oluştururdu. Anadolu parsı, Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde, daha çok ormanlık ve dağlık alanlarda yaşıyor. Doğal yaşam alanları ve av kaynaklarının azalması parsları insanların yaşadığı yerlere yönlendirmiş ve bu da genellikle vurularak ya da zehirlenerek öldürülmelerine yol açmaktadır. Neslinin tükenildiği sanılan bu canlının hala yaşadığı tespit edilmiştir. Bulunan tüm parsların erkek olması ile beraber yakın zamanda dişilerininde bulunması bekleniliyor.

Related Posts

Ünlü müzisyen Solomun, eylül ayında İstanbul’da performans sergileyecek

Ünlü müzisyen Solomun, eylül ayında İstanbul’da performans sergileyecek

Dünyaca ünlü müzisyenler İsrail’e karşı sendika kurdu

Massive Attack, Brian Eno, Fontaines DC, Kneecap, Garbage… Birçok tanınmış grup, Gazze Şeridi’ndeki İsrail güçlerinin eylemlerine karşı çıkan sanatçıları savunmak için bir “sendika” kurduklarını duyurdu.

Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi’nin 3. sezon yayın tarihi belli oldu

Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi’nin 3. sezon yayın tarihi belli oldu

18. İstanbul Bienali’nin mekânları duyuruldu: Şehrin ritmini sergi deneyiminin parçası hâline getiren bir rota

18. İstanbul Bienali’nin mekânları duyuruldu: Şehrin ritmini sergi deneyiminin parçası hâline getiren bir rota

AGS SINAV GİRİŞ BELGESİ EKRANI 2025 || AGS sınav yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? AGS’ye kaç gün kaldı, sınav kaç dk olacak, konu (soru) dağılımı nasıl?

AGS sınav yerleri, bu sene ilk defa düzenlenecek oturuma girecek adaylar tarafından mercek altına alındı. ÖSYM AİS sınav belgesi ekranı da bu bağlamda kontrol ediliyor. MEB Akademi Giriş Sınavı bu yıl ilk defa yapılacak. Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü de MEB-AGS sonuçları doğrultusunda yapılacak. 2 oturumda gerçekleştirilecek sınavda 80 soru yer alacak. MEB-AGS puanları, sonuçların açıklanmasından itibaren, bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olacak. AGS giriş belgesi üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı yer alacak. Peki AGS sınav yerleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? AGS’ye kaç gün kaldı, sınav kaç dk olacak, konu (soru) dağılımı nasıl? İşte MEB AGS sınav giriş belgesi ÖSYM indirme ekranı bilgisi…

Sağlık Bakanlığı personel alımı 2025 başvurusu (2. alım tarihi) | Sağlık Bakanlığı 18 bin sözleşmeli personel alımı ne zaman, ÖSYM KPSS tercih kılavuzu yayınlandı mı, işçi alımı başvurusu başladı mı? Bakan Memişoğlu’ndan başvuru tarihi açıklaması!

Sağlık Bakanlığı personel alımı 2. etap başvurusu 2025 son durum gelişmeleri ile gündemde yer alıyor.15.342 sözleşmeli personel alımı için Mayıs ayında yapılan atamaların ardından, tüm dikkatler bir sonraki Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel ve işçi alımı başvurusuna çevrildi. ÖSYM KPSS tercih kılavuzu ve İŞKUR başvuru ekranından açılmasıyla Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel ve işçi alımı başvuruları başlayacak. Bakanlığa bağlı merkezlerde görev yapacak olan temizlik, güvenlik personeli gibi işçi alımları ise İŞKUR üzerinden gerçekleşecek. Hemşire, diyetisyen, sağlık teknikeri, teknisyen, tıbbi sekreter ve büro personeli gibi çeşitli kadrolarda yapılacak atamalar ÖSYM KPSS tercih kılavuzunda belli olacak. Öte yandan Bakan Memişoğlu 2025 yılı Sağlık Bakanlığı personel alımı ile ilgili tarih vermişti. Gözler şimdi Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanı alımı kadro ve branş dağılımları ile başvuru şartları ve kılavuzunda. Peki, Sağlık Bakanlığı 2. etap personel alımı ne zaman, başladı mı?