Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Lavaş Ekmek İhracatında Rekor Artış!

Sıkı para politikaları nedeniyle ucuz finansmana ulaşmakta zorlanan ihracatçılar, daha karlı sektörlere yönelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye, lavaş (tortilla) ekmeği ihracatında 107 milyon dolar seviyelerine ulaşarak sektörde büyük talep artışı yaşadı.

Dev Firmalar Sektöre Giriş Yapıyor

Lavaş ekmeğine olan küresel talebin artması üzerine dev un firmaları üretimi için sıraya girdi. Türkiye’den Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarlarından yoğun talep gelirken, sektördeki ihracat rakamları da sürekli artış gösteriyor.

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden alınan verilere göre, lavaş ekmeği ihracatı hızla yükselişte. Geçen yılın ilk üç ayında 25.9 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde yüzde 33,6 artışla 34.6 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Almanya, Irak ve ABD gibi ülkelerde önemli artışlar kaydedildi.

Raf Ömrü ve Artan Talep

Lavaş ekmeğinin dünya genelinde ilgi gördüğüne dikkat çeken sektör temsilcileri, ürünün 6 aylık raf ömrünün yaygınlaşmasında etkili olduğunu belirtiyor. Global24 kurucusu Remzi Tosun, Meksika mutfağı kökenli olan lavaşın dünya genelinde talebinin hızla arttığını ifade ediyor.

Tosun, Balkan ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye lavaş ekmeği ihraç ettiklerini söylüyor. Ayrıca, lavaş ekmeğinin ev tüketiminde de yaygınlaştığını ve ürün çeşitliliğinin her geçen gün arttığını belirtiyor.

Yeni Pazarlar ve Büyüme

Türkiye’den Almanya, ABD, Irak, Rusya ve Hollanda gibi ülkelere gerçekleştirilen lavaş ekmeği ihracatı sürekli artış gösteriyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, Türkiye’nin modern üretim tesisleri ve uygun maliyetleri ile sektördeki hedef ülkeler arasında yer aldığını belirtiyor.

Lavaş ekmeği ambalaj üreticileri de sektördeki talep artışını gözlemleyerek, yerli üretim makinelerinin kullanımının arttığını ve bu durumun sektördeki büyümeyi desteklediğini vurguluyor.

Related Posts

Borsa günün ilk yarısında yükseldi: İşte en çok kazandıran sektörler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,87 değer kazanarak 9.191,47 puana çıktı. Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 79,28 puan ve yüzde 0,87 artışla 9.191,47 puana yükseldi.

Bakan Bolat: e-Ticaret hacmi 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “2024 yılı itibariyle e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yüzde 61,7’lik bir artışla 3 trilyon 162 milyon liraya ulaştı. Perakende e-ticaret ise 2023 yılına göre yüzde 63,7 artışla 1 trilyon 619 milyar liraya yükseldi. Genel ticaret içinde e-ticaretin payı yüzde 19” dedi.

Mahfi Eğilmez: Çoklu organ yetmezliği

Mahfi Eğilmez: Çoklu organ yetmezliği

Trump’ın tarifeleri Alman otomotivini vurdu: Güven dibi gördü

ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal araçlara getirdiği yüksek gümrük tarifeleri, Alman otomotiv sektöründe zaten zayıf olan iş ortamını daha da kötüleştirdi. Ifo’nun nisan verilerine göre, sektördeki güven eksi 30,7 puana gerilerken, geleceğe dair beklentiler de kötüleşti. Almanya ekonomisi ise art arda üçüncü yıl büyüyememe riskiyle karşı karşıya.

Kim, ne kadar maaş alacak? 2025 Memur zammı meslek meslek hesaplandı

Nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla, 2025’in ilk dört ayında oluşan enflasyon farkı netleşti. Memur ve memur emeklileri yüzde 12.29 oranında zam alacak. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için bu oran yüzde 13.36. Polis, öğretmen, doktor ve diğer unvanlar için yeni maaşlar belli oldu.

Nisanda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu

Tüketici fiyatları bazında nisanda en yüksek fiyat artışı yüzde 42,1 ile hava yoluyla yolcu taşımacılığında gerçekleşirken, en çok ucuzlayan ürün yüzde 17,32 ile taze sebzeler (patates hariç) olarak belirlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir