Küreselde artan altın talebi Türkiye’de sert düştü!

Dünya Altın Konseyi’nin 2025 Birinci Çeyrek Altın Talep Trendleri Raporu Yayımlandı

Dünya Altın Konseyi, 2025 yılı birinci çeyrek dönemi için hazırladığı Altın Talep Trendleri raporunu yayınladı.

Rapora göre, global altın talebi birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre %1 artarak 1206 ton seviyesine ulaştı. Bu, 2016 yılından bu yana görülen en yüksek birinci çeyrek seviyesi oldu.

Altın borsa yatırım fonlarının katkısıyla altın fiyatlarında artış yaşandı. Merkez bankalarının altın alımları ise bir önceki çeyreğe göre yavaşladı ve toplamda 243,7 ton altın satın aldılar.

Yatırım amaçlı altın alımları geçen çeyreğe kıyasla 551,9 tona yükselirken, sikke ve külçe altın alımları 325,4 tona ulaştı. Ancak altın takı talebi, rekor fiyatlar nedeniyle %21 düşüş gösterdi.

Altın fiyatları, 2025 yılının başında rekor seviyeler gördü ve birinci çeyrekte yıllık bazda %38 artarak 2.860 dolara yükseldi. ABD tarifeleri, jeopolitik belirsizlikler, borsalardaki oynaklık ve zayıf dolar gibi faktörler fiyatlardaki artışın arkasındaki nedenler arasında yer aldı.

Türkiye’de Altın Talebinde Düşüş Gözlendi

Türkiye’de geçen yılın birinci çeyreğinde lokal seçimler öncesi 56,6 tona kadar çıkan altın talebi, bu yılın ilk çeyreğinde %48 oranında düşüşle 29,2 tona geriledi.

Türkiye’de sikke ve külçe olarak talep, yıllık %55 düşüşle 20,2 tona indi. Mücevher talebi ise %20 oranında azalarak 9 tona geriledi.

Related Posts

Tarife tedirginliği gölgesinde Avrupa borsaları İspanya hariç pozitif

Küresel piyasalardaki tarife tedirginliğinin gölgesinde Avrupa borsaları İspanya hariç pozitif seyrediyor.

Bakan Bayraktar’dan elektrik kesintisi uyarısı: Avrupa’nın sistemine bağlıyız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “Şu anda bu sıkıntıdan Türkiye etkilenmedi. Ama bizi etkileyebilecek boyutta bir sıkıntı. Çünkü biz de Avrupa’nın sistemine bağlıyız” dedi.

Trump’ın ilk 100 gününe tarifeler damga vurdu

ABD Başkanı Donald Trump, görevinin ilk 100 gününde izlediği tarife politikasıyla küresel ticarette gerilimin tırmanmasına ve belirsizliklerin artmasına neden oldu.

Lojistik devinin CEO’sundan tarife uyarısı: İflas ve işsizlik dalgası yaratabilir

Flexport CEO’su Petersen, ABD’nin Çin’e uyguladığı yüzde 145’lik gümrük vergisi sebebiyle küçük işletmelerin yüzde 80’inin “ölebileceğini” söyledi.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir