ABD, Ukrayna sınırına ‘Çin ve Brezilya’dan barış gücü’ askerleri konuşlandırmayı önerdi

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Ukrayna’daki ateşkes hattı boyunca Çin ve Brezilya’dan barış gücü birlikleri konuşlandırmayı önerdi.

The Economist’in haberine göre, ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, Münih Güvenlik Konferansı’nda Avrupalı yetkililerle yaptığı görüşmede, yalnızca Avrupa’dan oluşan bir gücün Rusya’nın olası saldırganlığını caydırmada daha az etkili olacağını savundu.

Trump yönetimi, ABD askerlerinin Ukrayna’ya gönderilmeyeceğini daha önce kesin bir dille belirtmişti. Ancak, Avrupa yetkilileri Financial Times’a verdiği demeçte, Washington’un NATO üyesi ülkeler tarafından gönderilecek barış gücü birliklerine “dış destek” sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

AVRUPA SINIRA ASKER YIĞMAYA HAZIR

Avrupa Birliği liderleri, 17 Şubat’ta Paris’te düzenlenecek olağanüstü zirvede Ukrayna’nın güvenliğini sağlamak için atılacak somut adımları ele alacak.

Konuya aşina kaynaklara göre, toplantının ana gündemi barış anlaşmasının uygulanmasını garanti altına almak amacıyla Avrupa askerlerinin ateşkes hattının ötesinde konuşlandırılması olacak.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Ukrayna’daki barış anlaşmalarının uygulanmasını denetlemek için İngiliz askerlerini göndermeye hazır olduğunu belirtti.

“Bu savaş sona erdiğinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeniden saldırıya geçmeden önce bir mola verdiği geçici bir durum olmamalıdır” dedi.

RUSYA KARŞI ÇIKTI

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev’in sınır hattını kontrol edebilmek için 100 bin Batılı barış gücü askerine ihtiyacı olduğunu açıklamıştı.

Ancak Ukraynalı yetkililer, Financial Times’a yaptıkları açıklamada, ülkeye 40 ila 50 bin arasında Avrupalı askerin gönderilmesini beklediklerini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Aralık ayında yaptığı açıklamada, İngiliz ve Avrupa güçleri önderliğinde Ukrayna’ya bir barış gücü misyonu yerleştirilmesi fikrine karşı çıktıklarını söyledi.

Ancak Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, müzakereler çerçevesinde bu konunun değerlendirilebileceğini kabul etti.

Related Posts

İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını genişletme planına Avrupa’da 6 ülke tepki gösterdi

İspanya, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Norveç ve Slovenya dışişleri bakanlarından ortak açıklama: “İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını genişletme ve Gazze Şeridi’nde uzun süreli bir İsrail varlığı kurma planının açıklanmasından duyduğumuz derin endişeyi dile getiriyoruz. Gazze, Filistin halkına ait olan Filistin Devleti’nin ayrılmaz bir parçasıdır” açıklamasında bulundu.

Yunanistan, İsrail Savunma şirketinden insansız denizaltılar alacak

İsrail merkezli IAI, mürettebatsız BlueWhale denizaltılarını Yunanistan’a satmak için anlaşma imzaladı. İstihbarat toplama ve mayın tespiti gibi yeteneklere sahip sistemin üretiminde Yunan HAI şirketi de yer alacak.

CHP’nin Beyazıt Meydanı’ndaki mitingine TİP Genel Başkanı Baş’tan destek

TİP, CHP’nin Beyazıt Meydanı’ndaki mitingine destek amacıyla katılım göstereceğini açıkladı.

Kardinaller, geleneksel papalık seçimi (konklav) öncesi ayinini yaptı

Vatikan’da Katolik Kilisesi’nin yeni papasını belirlemek üzere seçim süreci (Konklav) başladı.

Yer: Kartal… Fuhuş pazarlığı yaptıkları kadına hayatının şokunu yaşattılar

Kartal’da bir grup erkek, fuhuş pazarlığı için araçla yanına yaklaştıkları kadınlara yangın tüpü sıkıp, eğlendi. Kayda aldıkları anları da sosyal medyada paylaştı.

Bayram öncesi korkutan haber: Köye giriş-çıkışlar kapatıldı

6 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı öncesinde, Türkiye’den peş peşe karantina haberleri gelmeye devam ediyor. Balıkesir’de 15 bölgenin karantinaya alınmasının ardından Çorum’un Sungurlu ilçesinde şap hastalığı nedeniyle bir köye girişler ve çıkışlar kapatıldı.