Türkiye, denizlerde yeni bir rekora imza attı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının geçen yıl 2 milyar doları aştığını belirterek, “Bu rakamla tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaşmış olduk.” ifadesini kullandı. Yumaklı, yazılı açıklamasında, su ürünleri sektörünün, geçen yıl gerçekleştirdiği ihracata ilişkin değerlendirmede bulundu. Denizler ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir işletilmesini sağlamak üzere Bakanlığa bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün önemli faaliyetler yürüttüğünü vurgulayan Yumaklı, bu çalışmalar kapsamında Türkiye’nin su ürünleri üretiminin, başta yetiştiricilikten elde edilen üretim olmak üzere sürdürülebilir şekilde arttığını bildirdi.

DESTEKTEN YARARLANANLARIN SAYISI ARTTI

Bakan Yumaklı, geçen yıl bitkisel ve hayvansal üretimin yanı sıra su ürünleri için de üretim planlamasını uygulamaya başladıklarını anımsatarak, “Planlama dahilinde avcılıkta 7, yetiştiricilikte ise 4 türü, üretim planlaması kapsamına dahil ettik. Bunun yanında, 2003’ten itibaren destekleme kapsamına aldığımız su ürünleri yetiştiriciliğine yine 2024’te yeni destekleme modelimiz kapsamında, temel desteklere ilave teknik kriter destekleri getirdik. Böylece aile işletmelerimiz ve birlik üyesi işletmelerimiz daha fazla destekten yararlanma imkanına kavuştu.” bilgilerini paylaştı.

2024’TTE 97 ÜLKEYE SU ÜRÜNÜ İHRACATI YAPILDI

Türk su ürünleri sektörünün net ihracatçı olduğuna dikkati çeken Yumaklı, “Su ürünleri sektörümüzün büyümesi, su ürünleri yetiştiriciliği, üretimi ve işleme teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak ülkemizin su ürünleri ihracatında önemli artış gerçekleşti.” değerlendirmesini yaptı. Yumaklı, Türkiye’nin su ürünleri dış ticaretinde ihracatçı pozisyonunu korumaya devam ettiğini belirterek, son yıllarda su ürünleri ticaretinde ülkenin kendine yeterlilik oranının yüzde 120 seviyesinde olduğuna dikkati çekti. İhracat rakamlarının da bunu açıkça ortaya koyduğunun altını çizen Yumaklı, “Geçen yıl 97 ülkeye su ürünleri ihracatı yaptık. 2023’te 1,7 milyar dolar olan su ürünleri ihracatımız, 2024’te 2 milyar doların üzerine çıktı. Bu rakamla tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaşmış olduk.” bilgisini verdi.

LEVREK VE ÇİPURA İLK SIRALARDA

İbrahim Yumaklı, su ürünleri ihracatının ilk sıralarında levrek ve çipuranın geldiğini aktararak, şunları kaydetti: Denizlerimizdeki ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarımızı koruyup sürdürülebilirliğini sağlamak, su ürünleri yetiştiriciliğimizi ve ticaretimizi geliştirmek üzere çalışmalarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da var gücümüzle sürdüreceğiz. Elde ettiğimiz başarıda emeği ve katkısı bulunan balıkçılarımıza, yetiştiricilerimize ve sektörümüze teşekkür ediyorum.

Related Posts

En düşük taşıt kredisi faiz oranı açıklandı: 250 bin TL için geri ödeme tablosu belli oldu

Taşıt kredilerindeki düşüş dikkat çekiyor. 2025’in en düşük seviyelerine gerileyen kredi hacmi, toplam tüketici kredileri içinde sadece yüzde 3’lük pay aldı. En düşük taşıt kredisi faiz oranı ise yüzde 3.45 oldu. 250 bin TL için aylık taksitler 12 bin 767 TL’den başlıyor. İşte tüm detaylar…

İngiltere ile Türkiye görüşüyor: Masada Serbest Ticaret Anlaşması var

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında 2020 sonunda imzalanan sanayi ürünlerini kapsayan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) için yeniden taraflar bir araya geliyor. Temmuz ayında Ankara’da yapılacak görüşmelerle; hizmetler, e-ticaret, yatırımlar ve bazı …

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

CHP’li Pala’dan UEDAŞ özelleştirmesi için sert çıkış: Gerçek bedelini kim ödüyor?

Sabah Ekonomi Müdürü Dilek Güngör’den TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na: Yaprakları yerken kıtır kıtır, sapına gelince mee…

Sabah Ekonomi Müdürü Dilek Güngör’den TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na: Yaprakları yerken kıtır kıtır, sapına gelince mee…

İş Bankası Genel Müdürü Aran: Merkez Bankası politika faizini yüzde 49’a çıkarabilir

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararını değerlendirdi. Aran yüksek faiz ortamının reel sektörü olumsuz etkilediğine işaret ederek piyasada politika …

Nakit arayan çözümü kuyumcuda buldu: Taksitle altın satışı patladı

Tüketici kredilerindeki yüksek faiz oranları, bireyleri alternatif finansman yolları aramaya yöneltti. Bankalardan kredi çekemeyen birçok kişi, internette taksitli altın satışlarına yönelerek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir