Adab-ı Muaşeret Çalıştayı Düzenlendi

İstanbul’da “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı” İlgi Gördü

Birlik Vakfı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri tarafından düzenlenen “Adab-ı Muaşeret Çalıştayı”, İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip öğrencilerin yetişmesini amaçlamaktadır.

Okullarda “nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeret” konularına odaklanan çalıştay, akademisyenler, öğretmenler, sivil toplum kuruluşları ve bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi. Atölyeler, seminerler ve drama oyunları gibi etkinliklerle öğrenciler adab-ı muaşeret konularında bilinçlendirildi.

Projenin koordinatörü Hasan Kocaboğa, yaptığı açıklamada, nezaket, zarafet, hitabet ve adab-ı muaşeretin İstanbul okullarında önemli bir yer tutmasıyla nitelikli gençlerin yetişmesinin hedeflendiğini belirtti.

Kocaboğa, haftalık olarak farklı konuların ele alınacağı ve toplamda 36 temanın işleneceği çalışmada, hitap etme, dinleme, tokalaşma, büyüklerle iletişim, sanal ve dijital iletişim, törenler, telefon görüşmeleri, toplu taşıma araçları ve düşünce ile fikirde adab-ı muaşeret konularının ele alınacağını ifade etti.

Uzman Görüşleri

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, gerçek hayattaki rollerin çocuklara öğretilmesinin önemine vurgu yaparak sosyal öğrenmeyle davranışların şekillendiğini belirtti. Adab-ı muaşeretin bireylerin kendi davranışlarıyla başladığını söyleyen Doğan, kuralların erken yaşlarda öğrenilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.

İbn Haldun Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Bulut, adab-ı muaşeretin her yaş grubunu ilgilendiren ve toplum içindeki uyumu sağlayan önemli bir konu olduğunu belirtti. Bulut, davranışların erken yaşlarda öğrenilmesinin ve yetişkinlerin örnek olmasının toplum için önemli olduğunu vurguladı.

Uşak Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İdris Kabalcı, Çin’de adab-ı muaşeretin yaygın olduğuna işaret ederek, toplum içindeki saygı ve nezaketin önemine dikkat çekti.

Öğrencilerin İstanbul Türkçesi ile iletişim becerilerine sahip olmalarını amaçlayan “İstanbul Yüzyılı Maarif Modeli” projesi, adab-ı muaşeret ilkelerine uygun bireylerin yetişmesini hedefliyor. Proje, öğrencilere rol model olacak öğretmenlerin ve velilerin desteğiyle sosyal hayatlarında adab-ı muaşereti benimsemelerini amaçlamaktadır.

Related Posts

İstanbul İtfaiyesi uyardı: En çok Silivri ve Çatalca’da

İstanbul İtfaiyesi, özellikle yaz aylarında artış gösteren anız yangınlarına karşı vatandaşları uyardı. İtfaiye ayrıca en fazla anız yangınının Silivri ve Çatalca’da olduğunu açıkladı.

Muhammed Yakut’un cenazesinde ortaya çıktı: Zekeriya Öz’den yıllar sonra ilk fotoğraf

Firari FETÖ’cü eski savcı Zekeriya Öz, geçtiğimiz günlerde Hollanda’da hayatını kaybeden Muhammed Yakut’un Almanya’da düzenlenen cenazesinde ortaya çıktı.

Saray’dan referandum işareti!

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum sosyal medya hesabından paylaştığı, “Yeni Anayasa Gündemini Çarpıtma Gayretleri” başlıklı yazısında, “Referandumsuz yeni anayasa yapma senaryolarının hiçbir demokratik ve hukuki kıymeti yoktur” dedi.

14 yıl sonra ilk diplomatik ilişki; Britanya Dışişleri Bakanı Lammy, Suriye’ye resmî ziyarette bulundu

14 yıl sonra ilk diplomatik ilişki; Britanya Dışişleri Bakanı Lammy, Suriye’ye resmî ziyarette bulundu

Özgür Özel: Kılıçdaroğlu’na benim kırgınlığım yok ama parti tarihinin ve üyelerinin bir kırgınlığı var

Özgür Özel: Kılıçdaroğlu’na benim kırgınlığım yok ama parti tarihinin ve üyelerinin bir kırgınlığı var

Prof. Dr. Sambur: Ukrayna sorununun çözümünde Putin ve Trump, Kiev yönetimini bile aradan çıkardı

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin arasında gerçekleştiren telefon görüşmesinde Ukrayna sorunun çözümü için iki liderin görüşmelere devam etmesi konusunda anlaştı. Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Bilal Sambur bu karar ile sorunun çözümü konusunda artık iki liderin görüşmeleri sürdüreceğini vurguladı.