Uraloğlu’ndan “gençlere sosyal medya kısıtlaması”na dair açıklama: 16 yaşın altındakileri genel anlamda kısıtlayalım noktasındayız

“`html

Yeni Sosyal Medya Düzenlemeleri ve Uçuş Gelişmeleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gençlerin sosyal medya kullanımını etkileyen yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Uraloğlu, ”Özellikle 16 yaş altındaki bireyler için genel bir erişim kısıtlaması sağlama yönünde ilerliyoruz” ifadesinde bulundu. Ayrıca, İstanbul ile Şam arasındaki uçuşların 3-4 ay içinde yeniden başlaması planlandığını da belirtti.

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, NTV Ankara Temsilcisi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtlayarak Türkiye’nin 5G teknolojisine geçiş sürecine dair detaylar paylaştı. Uraloğlu, ”İstanbul Havalimanı da dâhil olmak üzere ülke genelinde 34 noktada 5G teknolojisini deneyimlemek mümkün. Üretim tesislerine yönelik belirli lisanslar ve izinler verdik. Bu aşamada Türkiye’deki 5G uyumlu telefon oranının bilinmesi önem taşıyor. Sektör temsilcileriyle yürüttüğümüz istişareler ışığında, bu yıl içinde ihale sürecini başlatmayı ve gelecek yıl ilk sinyalleri almak istiyoruz. Yerli ürünlerin geliştirilmesi ve kullanılması önceliğimizdir. Yurt dışından alınacak ürünlerin de en uygun fiyatlarla temin edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İlk çıkan ürünlerin maliyetleri genellikle yüksek olduğu için hedefimiz 2026 yılına kadar ilk sinyali almak” şeklinde konuştu.

Sosyal Medya Üzerine Yeni Düzenlemeler

Sosyal medya platformlarıyla ilgili yeni bir düzenleme ihtiyacına vurgu yapan Uraloğlu, ”Türkiye, sosyal medya kullanımında dünya genelinde önde gelen ülkelerden biri. Türkiye’deki sosyal medya kullanıcı sayısı toplamda 300 milyon civarında. Buralar bilgi edinme, ticaret yapma ve vakit geçirme alanları oldukları kadar, bilgi paylaşımında da dikkatli olunması gereken platformlar. Her bilgiyi kamuoyuyla paylaşmak ve her soruyu sormak mümkün değil. Yazılı ve etik kurallara sıkı sıkıya uymalıyız. Ancak sosyal medyada bu sorumluluk konusunda önemli eksiklikler bulunuyor. Özellikle gençlerimizi olumsuz etkileyen durumlarla ilgili endişeler var. Dünyada 13 yaş mı, yoksa 16 yaş mı için düşünceler tartışılıyor” dedi.

Yasal Sorumluluk ve Aile İzni

Uraloğlu, “Aile ve Sosyal Hizmetler, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları ile birlikte toplantılarımız devam ediyor. Yıl içerisinde bu konuda TBMM ile gerekli görüşmeler yaparak düzenleme yapmayı planlıyoruz. Gençlerimizi koruma amacıyla 16 yaş üzerinde genel bir görüş birliğine varmış durumdayız ancak nihai karar TBMM tarafından verilecektir. Nasıl bir denetleme yapılacağına gelirsek, kişisel verilerin asla paylaşılmaması gerektiğini belirtmek isterim. Ancak yapay zeka algoritmaları, kullanıcıları tespit edebilme potansiyeline sahiptir. Yasal sorumluluğu sosyal medya platformlarına vermeyi düşünüyoruz. Kullanıcı, ’16 yaşının altındasın, bu yüzden erişimin engellenmiştir’ şeklinde bir uyarı alabilir. Ayrıca, belirli yaş aralığındaki kullanıcıların aile izinleri ile platformlara erişim sağlaması da değerlendiriliyor” şeklinde açıkladı.

Toplumsal Denetim ve Erişim Kısıtlamaları

Bakan Uraloğlu, ”Türkiye’deki 8 sosyal medya platformuna temsilci atadık ve düzenli iletişim kurmaya başladık. İçerik denetiminde yüzde 70’lik bir oranda olumlu içerik mevcutken, sadece yüzde 30’luk bir kısım sorunlu. Ülkemiz için bu tür olumsuz içeriklere izin vermeyeceğimizi belirttik. Son zamanlarda 119 adet yasadışı FETÖ hesabı kapatıldı. İletişim kurmakta ve yaptırım uygulamakta zorlanmamıza karşın önemli bir yol katettik. Bazı platformlar mahkeme kararlarıyla kapatıldı ve bu süreçlerde iletişim halindeyiz” dedi.

Roblox ve Discord’un Geleceği

Uraloğlu, ”Roblox ve Discord’un yeniden açılması ile ilgili mahkeme süreçleri devam ediyor. Şartlarını yerine getirdiklerinde tekrar başvuruda bulunabilirler ve mahkeme olumlu yanıt verirse gereken adımlar atılacaktır” açıklamasında bulundu.

Dolandırıcılıkla Mücadele Çalışmaları

Sosyal medya ve cep telefonları aracılığıyla meydana gelen dolandırıcılıların önlenmesi adına yasal düzenleme yapmayı düşündüklerini belirten Uraloğlu, ”Bu konu üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Tespit edilen dolandırıcılık vakalarını engellerken, bu durumdan etkilenen sosyal medya platformlarına gerekli uyarıları yapıyoruz. Dolandırıcılıkla mücadele için yasal bir çerçeve oluşturmayı planlıyoruz” dedi.

İstanbul-Şam Uçuşları Hakkında Gelişmeler

Son olarak İstanbul-Şam uçuşlarının 3-4 ay içinde yeniden başlaması hedefleniyor. Uraloğlu, ”Belli radar sistemleri kurmayı planlıyoruz ve önümüzdeki günlerde Türkiye’den bu yöne doğru bir uçuş gerçekleştirmek istiyoruz” açıklamalarında bulundu. (ANKA)


Öne Çıkan Diğer Haberler

Erdoğan ile Bahçeli bugün görüşecek

Kızıl Goncalar dizisinin dikkat çeken fragmanına yoğun tepkiler geldi

Mehmet Y. Yılmaz | Yasin Aktay o fotoğrafa neden girdi?

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: SDG konusunda Türkiye ile iş birliği yapıyoruz

Spor yazarları, Galatasaray-Başakşehir maçını yorumladı

Baba-oğul Gökçeklerin “kefen yolsuzluğu” iddiası üzerine suç duyurusu

“`

Related Posts

TBMM’de ‘başkanvekilliği’ tartışması… CHP’li Ali Mahir Başarır: ‘Gülizar Biçer Karaca’nın görev almasını bekliyoruz, yoksa Meclis’te büyük sıkıntılar olur’

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un gelecek hafta Genel Kurulda TBMM Başkanvekili olarak Gülizar Biçer Karaca’yı görevlendirilmesini beklediklerini ifade ederek, “Vermezse Meclis’te çok büyük sıkıntılar olacağını söyledik. Böyle bir hakkı yok” dedi.

Ali Mahir Başarır mecliste gelecek haftayı işaret etti: ‘Büyük sıkıntılar olur’

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un, gelecek hafta TBMM Başkanvekili olarak Gülizar Biçer Karaca’ya görev vermemesi halinde Meclis’te ciddi sıkıntıların doğacağını belirterek, “Böyle bir hakkı yok. Bu, Meclis’i de ülkeyi de başka bir yere götürür” dedi.

Sanayiciye e-ithalat darbesi Meclis gündeminde: ‘Ne zaman önlem alınacak?’

Bağımsız İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, yurt dışından Türkiye’ye gümrüksüz ve kontrolsüz şekilde getirilen ürünlerin sanayici ve istihdama yönelik olumsuz etkilerine dikkat çekti. Sanayicilerin şikayetlerini Meclis gündemine taşıyan Ösen, e-ticaret yasasının yürürlüğe girmesine karşın bazı uluslararası firmaların halen Türkiye’ye temsilci atamadığına da dikkat çekti. Ösen, “Hem yerli üretimi hem de halk sağlığını tehdit eden bu ürünlere karşı ne zaman önlem alacaksınız?” diye sordu.

İki ‘Zafer Günü’nün’ hikayesi: İngiltere ve Rusya, ayrı ayrı aynı günü kutluyor

Avrupa Zaferi’nin 80’inci yılı için Londra’da düzenlenecek törenlere Kral Charles, kraliyet ailesi, Ukrayna ordusu ve savaş gazileri katılacak. İngiltere’nin Kiev’e desteğini vurgulayacağı geçit töreni, Rusya’nın kendi Zafer Günü etkinlikleriyle aynı günlerde yapılacak.

Diploma iptali senaryosunu boşa çıkaran ‘ret’ kararı

18 Mart’ta İstanbul Üniversitesi’nin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal etmesinin ardından bir vatandaş, CİMER’e Hulusi Akar’ın kızının yatay geçişi hakkında sorular yöneltti. CİMER, soruyu Hacettepe Üniversitesi’ne ve Yükseköğretim Kurulu’na iletirken, verilen nihai yanıtta söz konusu olayın 22 yıl önce yaşanması nedeniyle ‘zaman aşımına’ uğradığı ve bir işlem yapılamayacağı belirtildi.

Bugün 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında kritik gün!

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 15 bin sözleşmeli öğretmen alımı için başvurular bugün saat 16.00’da sona erecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir